Euro scade la cel mai mic nivel din ultimii doi ani

Euro scade la cel mai mic nivel din ultimii doi ani. Piețele estimează că Banca Centrală Europeană va fi nevoită să reducă agresiv ratele dobânzilor pentru a susține economia din zona euro. Moneda unică scade cu mai mult de 1% și ajunge la 1,0335 dolari, cea mai slabă cotație din noiembrie 2022.

Rezerva de valută (buffer) a Ministerului Finanțelor se situează la circa 16 miliarde de euro, conform surselor guvernamentale. Acest nivel este în linie cu limita superioară considerată optimă pentru buffer de către Ministerul Finanțelor. Ministerul folosește din rezerva de valută în loc să se împrumute de pe piața financiară atunci când băncile și investitorii cer dobânzi prea mari.

Buffer-ul a fost introdus din anul 2010, la solicitarea experților FMI

O rezervă la un nivel optim oferă statului flexibilitate pentru a evita momentele nefavorabile și pentru a refuza dobânzi pe care le consideră dezavantajoase. Buffer-ul a fost introdus din anul 2010, la solicitarea experților FMI. Scopul acestuia este de a îmbunătăți managementul datoriei publice și de a evita presiunile sezoniere pentru asigurarea surselor de finanțare a deficitului bugetar.

Nivelul rezervei de valută este un secret bine păzit al ministerului. Instituția nu comunică informații pe acest subiect. Ministrul și alți oficiali nu fac declarații. În prezent, Ministerul Finanțelor declară doar că urmărește menținerea rezervei de valută la cel mult patru luni din necesarul brut de finanțare. Necesarul brut de finanțare pentru acest an este anunțat la 235 miliarde lei. Asta înseamnă că pentru patru luni rezervele s-ar situa la 78,3 miliarde lei (15,7 miliarde euro). De asemenea, în septembrie, statul împrumută o sumă record de 5 miliarde de euro de pe piețele externe. În octombrie, se efectuează o plată în contul împrumuturilor externe de 2,5 miliarde euro, ceea ce afectează rezervele de valută.

Exit mobile version