- Războiul comercial global și paralizia politică sunt principalele riscuri pentru zona euro în 2025, din cauza tarifelor impuse de Trump, scrie FT.
- Creșterea zonei euro este estimată la 0,9% în 2025, sub așteptările BCE, iar incertitudinea poate amâna investițiile.
- Economiștii recomandă UE să negocieze pentru a evita un război comercial, deși există riscul escaladării politicii comerciale agresive din partea SUA.
În 2025, economia zonei euro este expusă la două amenințări majore, potrivit unui sondaj al Financial Times realizat cu 72 de economiști.
Prima amenințare provine de la un posibil război comercial global, iar a doua de la o paralizie politică regională. În acest context, politicile comerciale ale președintelui ales al SUA, Donald Trump, ar putea crea instabilitate economică semnificativă.
Care sunt politicile comerciale ale lui Donald Trump?
Donald Trump, care se pregătește să preia a doua oară funcția de președinte al SUA, promite impunerea unor taxe de până la 20% asupra importurilor din SUA și taxe vamale de 60% asupra Chinei.
Aceste măsuri reprezintă o escaladare semnificativă a politicii comerciale restrictive din partea SUA, comparabilă cu perioada Marii Depresiuni.
Impactul asupra zonei euro este considerabil, deoarece aceasta deține un mare excedent comercial cu SUA și poate fi afectată nu doar de tarifele mai mari, dar și de un posibil răspuns din partea Chinei.
Care este impactul unui război comercial asupra zonei euro?
Conform sondajului, 69% dintre economiștii intervievați consideră că un conflict comercial declanșat de tarifele impuse de SUA este aproape inevitabil.
68% consideră că acest scenariu reprezintă cea mai mare amenințare pentru regiune în 2025.
Politicile comerciale ale lui Trump pot afecta deja producția în Europa, deoarece companiile pot amâna investițiile din cauza incertitudinii.
Care sunt previziunile economice pentru zona euro?
Economiștii prevăd o creștere economică de doar 0,9% pentru zona euro în 2025, un al treilea an consecutiv de expansiune sub așteptările economice.
Aceste prognoze sunt sub estimările Băncii Centrale Europene, care anticipa o creștere de 1,1%. Majoritatea economiștilor consideră că zona euro va evita o recesiune, dar unii, precum John Llewellyn, sunt mai pesimiști și prognozează o scădere economică.
Care sunt posibilele măsuri și negocieri comerciale?
Majoritatea economiștilor (61%) susțin apelul președintelui BCE, Christine Lagarde, de a iniția negocieri comerciale cu SUA pentru a evita un război comercial total.
Uniunea Europeană poate folosi amenințarea represaliilor ca parte a negocierilor, dar unii economiști avertizează că acest lucru poate încuraja o atitudine mai agresivă din partea SUA. În ciuda acestui risc, mulți consideră că UE este într-o poziție puternică datorită experienței sale în negocierile comerciale.
Care sunt problemele interne ale Europei?
Pe lângă riscurile geopolitice, o altă amenințare majoră pentru economia zonei euro este incapacitatea Europei de a-și rezolva problemele interne.
Aproape o treime dintre economiștii chestionați consideră că blocajele politice și economice interne pot agrava situația.
Unii economiști, precum Ulrich Kater, sugerează că Europa riscă să devină economic și tehnologic în urmă, similar cu „Imperiul Habsburgic târziu”.
Unii economiști rămân optimiști în privința potențialului de reformă în Europa și menționează posibilele efecte pozitive ale alegerilor din Germania și ale reducerii ratelor dobânzilor.
Alții sunt mai sceptici și consideră că un nou guvern german nu va aduce schimbări semnificative. În ciuda acestui pesimism general, unii economiști văd în provocările economice o oportunitate de a implementa reforme necesare în Europa.