Economia României crește cu 1,5 – 2% în T2, spun analiștii locali

România are o încetinire economică, în contextul unei recesiuni globale și al incertitudinilor geopolitice. Cu toate acestea, economia locală depășește obstacolele și rămâne pe un trend ascendent, dacă își valorifică punctele forte și își adaptează strategiile la noile realități. Analiștii estimează  pentru T2 2024 o creștere de la 1,7% la 2,5%.

Economiștii găsesc câteva sectoare-cheie care vor juca un rol esențial în susținerea economiei românești în următorii ani. Industria IT, care înregistrează o creștere solidă, este bine poziționată pentru a beneficia de tendințele globale de digitalizare și automatizare. Agricultura și industria auto, două piloni tradiționali ai economiei locale, vor continua să genereze venituri semnificative și locuri de muncă.

„Ne aşteptăm în T2 la o creştere de 1,7%. Asta pentru că cifrele din luna mai au arătat foarte rău (cele din iunie nu au fost publicate – n. red.). Industria noastră este sensibil afectată de ce se întâmplă în UE, dar ajutorul poate veni din investiţiile publice în infrastructură, unde sunt bani, mulţi de la UE”, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, scrie ZF.

Economia României crește și din ivestițiile străine

Pentru a stimula inovația și competitivitatea pe termen lung, România trebuie să continue să atragă investiții străine directe. Companiile multinaționale pot aduce nu doar capital, ci și know-how, tehnologie de vârf și acces la piețe globale. Guvernul și agențiile de promovare a investițiilor joacă un rol crucial în crearea unui mediu de afaceri favorabil și în promovarea oportunităților de investiții în sectoarele prioritare.

Un alt factor cheie pentru susținerea creșterii economice este consolidarea sectorului bancar. Băncile locale trebuie să își îmbunătățească eficiența operațională, să investească în tehnologie și să dezvolte produse și servicii inovatoare pentru a răspunde nevoilor companiilor și consumatorilor. Fuziunile și achizițiile pot ajuta la creșterea dimensiunii și a puterii de piață a băncilor, permițându-le să concureze mai eficient pe plan regional.

În timp ce economia românească se confruntă cu provocări semnificative, există și oportunități de creștere și dezvoltare. Sectoarele emergente precum energia regenerabilă, economia circulară și turismul sustenabil pot genera noi locuri de muncă și venituri. De asemenea, investițiile în infrastructură, educație și sănătate vor fi esențiale pentru a îmbunătăți competitivitatea pe termen lung a economiei.

Exit mobile version