- Klaus Iohannis promulgă o lege care plafonează dobânzile pentru creditele acordate de IFN-uri.
- Legea stabilește plafoane pentru DAE la creditele ipotecare și de consum, în funcție de dobânda BNR.
- Recuperatorii nu pot solicita mai mult decât valoarea creanței inițiale, iar consumatorii pot cere reducerea costurilor excesive.
Președintele României, Klaus Iohannis, promulgă o lege care plafonează dobânzile anuale efective (DAE) pentru creditele acordate de instituțiile financiare nebancare (IFN-uri), aplicabilă și pentru creditele în derulare la cerere. Legea introduce, de asemenea, noi limitări în recuperarea creanțelor.
În martie, Camera Deputaților adoptă proiectul de lege inițiat de senatorul PSD, Daniel Cătălin Zamfir, care vizează protecția consumatorilor prin plafonarea dobânzilor și limitarea sumelor pe care recuperatorii le pot solicita. Concret, pentru creditele ipotecare destinate investițiilor imobiliare, DAE nu poate depăși cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda de referință a BNR, iar pentru creditele de consum, DAE nu poate depăși cu mai mult de 27 de puncte procentuale dobânda BNR.
Daniel Cătălin Zamfir afirmă pe Facebook că, de acum înainte, niciun IFN nu poate executa casele oamenilor, iar nimeni care se împrumută de la un IFN nu plătește mai mult decât dublul sumei împrumutate. De asemenea, recuperatorii nu pot solicita de la debitori mai mult decât valoarea creanței, scri ZF.
Principalele prevederi ale actului normativ
Legea se aplică pentru creditele ipotecare și de consum acordate de IFN-uri, până la valoarea de 100.000 lei.
Pentru creditele de consum până la 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1% pe zi și valoarea totală plătibilă nu poate depăși dublul sumei împrumutate.
Pentru creditele de consum între 5.001 lei și 10.000 lei, costul total nu poate depăși 0,8% pe zi și valoarea totală plătibilă nu poate depăși dublul împrumutului.
Pentru creditele de consum între 10.001 lei și 25.000 lei, costul total nu poate depăși 0,6% pe zi și valoarea totală plătibilă nu poate depăși dublul împrumutului.
Dacă DAE sau costul total al creditării depășește aceste plafoane, consumatorul poate solicita reducerea acestora fie pe cale amiabilă, fie în instanță. Firmelor de recuperare creanțe li se interzice să perceapă sume mai mari decât valoarea creanței, inclusiv cheltuielile de recuperare. Dacă creditorul refuză sau întârzie mai mult de 45 de zile revizuirea contractului, consumatorul poate solicita instanței adaptarea acestuia.
Legea sancționează practici comerciale incorecte, cum ar fi dobânzile excesive și ascunderea dobânzilor sub alte denumiri. Legea se aplică și contractelor active la data intrării în vigoare, pentru întârzieri de plată de până la 60 de zile.