Digitalizarea sustenabilă este în continuare o prioritate pentru România, spune Nicolae Ciucă

Digitalizarea sustenabilă este în continuare o prioritate pentru România. Iniţiativele care reunesc sectorul public şi pe cel privat aduc beneficii nu doar la nivelul tranziţiei digitale, ci au un impact strategic considerabil la nivel economic, spune premierul Ciucă.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit joi, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, AHK.

Întrevederea a avut în vedere o serie de discuţii despre Proiectul Important de Interes Comun European în Microelectronică şi Tehnologie Comunicaţiilor (IPCEI ME/CT) şi a constituit o ocazie bună de reconfirmare a menţinerii angajamentului asumat de România în vederea creării unui ecosistem de microelectronică.

Proiectul IPCEI ME/CT stimulează competivitatea industriei, aduce contribuţii prin creşterea economică durabilă şi crearea de noi locuri de muncă, şi poate oferi soluţii sau remedieri pentru disfuncţionalităţile pieţei pentru că reuneşte cunoştinţa, expertiza, resursele financiare şi actorii economici din întreaga Uniune Europeană.

“Digitalizarea sustenabilă este în continuare o prioritate pentru România, de aceea acest apel care sprijină direct dezvoltarea domeniului microelectronicii în România – o provocare existentă şi la nivelul UE, se va bucura de susţinerea noastră şi de alocările bugetare agreate. Astfel de iniţiative, care reunesc sectorul public şi pe cel privat aduc beneficii nu doar la nivelul tranziţiei digitale, ci au un impact strategic considerabil la nivel economic, reconfirmând atractivitatea României în faţa investitorilor naţionali şi internaţionali. Avem în vedere, în mod evident, şi industria de automotive şi oportunitatea de a deveni o destinaţie dezirabilă şi pentru producţia de semiconductori – şi nu doar pentru asamblare – cu ajutorul celor patru Digital Innovation Hubs pe care proiectul le prevede”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Pentru a întări angajamentul de implicare coerentă, sistematică în dezvoltarea industriei de microelectronică, conform planului agreat cu Comisia Europeană, prim-ministrul a propus menţinerea unui dialog constant şi stabilirea unei serii de întâlniri între beneficiarii direcţi ai proiectului, beneficiarii indirecţi şi reprezentanţii Guvernului. Aceste întâlni vor asigura latura palpabilă şi predictibilă a proiectului, prin prezentarea datelor pragmatice din teritoriu legate de activităţile şi capacităţile ecosistemului, transmite Guvernul.

Exit mobile version