- Valentin Tătaru spune că 2025 va fi un an cu vizibilitate economică redusă și o creștere estimată de doar 0,9%.
- El atrage atenția asupra unui dezechilibru economic, cu sectoare care înregistrează evoluții foarte diferite, ceea ce face ca economia să fie instabilă.
- Tătaru subliniază importanța pachetului fiscal pe care viitorul guvern îl va adopta, cu un impact semnificativ asupra deficitului bugetar și a economiei în general.
Valentin Tătaru, economist-șef al ING Bank România, spune că 2025 va fi un an cu vizibilitate economică redusă. El a făcut aceste declarații la conferința „Planul de business al României în 2025. Strategii de recuperare a decalajelor. Priorităţi imediate de creştere”, organizată de Bucharest Center for Economy & Society (CES Bucharest) cu sprijinul Ziarului Financiar.
,,Economia se prezintă diferit din perspectiva celor care analizează macroeconomia și a celor care se află la nivelul „firului ierbii”. În acest moment, însă, cele două viziuni converg. Consider că 2025 ar putea fi un an destul de descurajant, având în vedere creșterea economică de doar 0,9%. Deși sunt multe controverse legate de măsurarea PIB-ului, nu există alternative mai bune deocamdată.
Avem dezechilibru major în economie. Creșterea de 0,9% se datorează unor evoluții economice foarte divergente. În industrie, de exemplu, se observă o scădere de 1%, dar cu sectoare care înregistrează scăderi de 15-20%, în contrast cu altele care cresc cu 15-20%. În construcții, sectorul rezidențial scade cu 20%, iar infrastructura crește cu 8%. Serviciile urmează aceeași tendință de divergență. În concluzie, economia se află într-o perioadă de instabilitate.
Tătaru estimează o creștere economică de 1% pentru anul 2024, dar avertizează că 2025 are o vizibilitate economică scăzută. El identifică pachetul fiscal ca fiind „elefantul din cameră”, deoarece viitorul guvern va decide adoptarea acestuia, cel mai probabil în primul trimestru al anului. Tătaru menționează și impactul indexării pensiilor la 1 ianuarie, care va duce la o creștere de aproximativ 12%, contribuind astfel la un deficit bugetar estimat de 8% pentru anul 2024.,,
ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE