După ani de zile în care au inundat pieţele financiare cu mii de miliarde de dolari şi euro, Băncile Centrale majorează dobânzile cu până la 0,75%-1% de la o ședința la alta. Modul în care Statele Unite exportă recesiunea ne duce cu gândul la măsurile Germaniei din perioada de după 2008, care au băgat în criză zona euro. O mare parte din lume are șanse să devină noua Grecie, potrivit Financial Times.
În România, faptul că nu ne putem împrumuta din piețele externe a fost scos în evidență ani de zile. Acum, cu o datorie externă de 142 mld. € și o datorie publică de 125 md. €, circa 50% din PIB, față de 12% în 2008, ajungem la concluzia că e mai bine ca alții să-ți fie datori decât să fii tu dator.
Dar cu 5%, 6% sau 7% deficit bugetar anual poţi să administrezi o economie? Cum faci când vrei să ai surplus astfel încât să începi să rambursezi din datorie?
Am discutat subiectul cu Florin Andrei, macroeconomist.
“Mă îndoiesc că există un plan concret de rambursare și, mai mult decât atât, nu poți să faci un plan de rambursare de care să te ții în condițiile în care dobânzile au crescut atât de mult, în condițiile în care te finanțezi din ce în ce mai greu și la costuri mari și în condițiile în care economia nu mai crește așa cum o făcea în 2021 sau 2019. Iar deficitul de cont curent se adâncește din ce în ce mai mult.”, a povestit Florin Andrei, macroeconomist.