- Indicii americani închid în creștere cu peste 1% înaintea alegerilor prezidențiale, deși impactul pe termen lung al rezultatelor este limitat.
- Palantir este câștigătorul zilei cu o creștere de 23,5%.
- Experții anticipează fluctuații semnificative pe termen scurt ale piețelor, cu potențiale creșteri ale prețului petrolului și aurului în cazul unei victorii a lui Trump.
În așteptarea noului președinte, toți indicii americani închid ultima ședință de tranzacționare cu plusuri de peste 1%. Din punct de vedere istoric, rezultatele alegerilor din Statele Unite au un impact limitat pe termen lung asupra pieţelor financiare.
Ceea ce contează cu adevărat long term sunt indicatorii economici din SUA, deciziile Rezervei Federale şi performanţa întreprinderilor.
Cu toate astea, reacţiile pieţei pe termen scurt pot fi semnificative, prntru că politicile oficialilor aleşi şi ale Congresului influenţează performanţa economică, succesul întreprinderilor şi, eventual, deciziile băncii centrale.
Ce semnale ne dau bursele?
Avem un winner absolut al zilei: Palantir, cu o creștere de 23,5% pe bursă, la o capitalizare de 114,5 mld. $. Compania este specializată în furnizarea de soluții pentru supraveghere și industria de armament.
Tesla, are un plus de 3,5% pe bursă, care recuperează minusul de anul acesta. Are +1,2% de la începutul anului.
Trump Media pierde însă 1,16% pe bursă, dar nu e neapărat un semn rău.
Și băncile, majoritatea celor de top din SUA, au plusuri de peste 1% la închidere. Acțiunile bancare sunt teoretic favorizate de o victorie a lui Trump, care vizează politici de dereglementare.
Cum simt investitorii din România și Wall Street-ul alegerile?
„Cred că l-au privit mai degrabă prin prisma susținătorilor, aș putea spune. Pentru că se știe deja că sunt foarte mulți investitori în România care se uită aspirațional la compania Tesla și atunci, dacă avem un susținător atât de clar din această zonă este evident o predilecție a unor investitori cu poziții pe această acțiune, să-și dorească sa-l aibă pe Trump președinte. Din ceea ce am discutat cu mai mulți investitori pe bursele externe, cel puțin, sunt temători în ceea ce privește comportamentul destul de controversat al lui Donald Trump. Totuși, dacă ne uităm la măsurile economice propuse de către Trump, putem să remarcăm faptul că acestea ar putea aduce un nou puseu inflationist.”, o spune Șerban Florea, fondator, Selective Capital, pentru Aleph Business.
Cum ne putem aștepta să arate deschiderea burselor americane și cât de mult vor fluctua în următoarele zile?
„Cred că vom avea un entuziasm destul de pronunțat. Cred că indiferent care ar fi căștigatorul, există părți destul de importante din piața bursieră în care se vor canaliza capitaluri. Dacă vom avea căștigător pe Trump probabil că sunt anumiți indici small-cap, cel puțin, care ar trebui să să se să se desfășoare într-un sens ascendent. Dacă câștigă Kamala Harris, probabil Big Tech vor avea de câștigat.”
Cum ne așteptăm sau ce fluctuații ne așteptăm să vedem de la aur și petrol?
„Dacă vorbim de Trump se știe deja această atitudinea a lui de a nu șarja în continuare pe acel Green Deal, și de asemenea de a favoriza sau de fapt, de a frâna un pic avântul acesta de trecere către energie verde, și de aici energia tradițională să aibă de câștigat, cu predilecție pentru prețul petrolului să vedem probabil o creștere în acest sens. De asemenea, pentru aur există posibilitatea să avem iarăși o creștere. Se știe că la ultimul mandat al lui Trump am avut o creștere subținută de la 1.200 și ceva de dolari în CIA către 1.800, iar pe de altă parte acel puseu inflaționism ar putea să favorizeze investiția în aur și desigur investiția în tot felul de active.”