Cum arată perspectivele economice pentru 2025? Toate prognozele spun că PIB-ul accelerează

După ce economia României, la fel ca economia Uniunii Europene, cu care este puternic interconectată, frânează anul acesta, în 2025 ar urma să accelereze şi creşterea reală a PIB, scrie ZF.

Adică după ce se elimină inflaţia din calcul, ar urma să se dubleze, arată prognozele instituţiilor internaţionale şi din România.

Avansul ar urma să vină ca urmare a intrării de fonduri europene, pentru că în 2025 se așteaptă ca România să absoarbă mai multe fonduri din PNRR, care înseamnă, investiţii publice.

De asemenea, fondurile „clasice“ de coeziune ar urma să accelereze şi să se cheltuiască mai mulţi bani din cele 46 mld. euro, disponibili până în 2027.

Economia riscă o creștere sub așteptări din cauza măsurilor fiscale

Analiştii sunt însă de părere că o eroare de prognoză ar veni mai degrabă în sens negative. Adică economia să crească mai puţin decât aşteptările.

Spre exemplu, o majorare de taxe anul viitor ar afecta creşterea economică.

Anul viitor, incertitudinea rămâne ridicată, din cauza măsurilor fiscale mult aşteptate care ar putea fi implementate pentru a aborda deficitul bugetar mare. Menţinem deocamdată prognoza de creştere de +2,8% pentru 2025, dar riscurile sunt mai degrabă orientate către o scădere, în funcţie de impactul negativ al măsurilor fiscale implementate anul viitor, spune Ciprian Dascălu, economist-şef pentru România al Erste, grupul bancar din care face parte BCR.

Guvernul prognozează creștere, dar exporturile scad din cauza zonei euro

Guvernul este de obicei cel mai optimist cu prognoza de creștere economică. De data aceasta, însă, cel puțin în acest moment, Fondul Monetar Internațional vede un avans de 3,3%. Comisia Europeană, la cea mai recentă prognoză, spune că economia României va crește cu 2,5% în 2025. Una dintre mizele creșterii economice din România este relansarea economiei zonei euro, către care se duce cea mai mare parte a bunurilor produse în România. În acest moment, însă, creșterea economică din zona euro merge spre 1% și acest lucru se vede în exporturile României, care scad.

Ratele mai mici ale dobânzilor în zona euro ar trebui să limiteze oarecum declinul sectorului extern, deci, în acest moment, opinia noastră este că factorii structurali vor continua să mențină activitatea europeană într-o stare slabă, cel puțin pe termen scurt. Potențialul de creștere ar putea proveni dintr-o poziție fiscală mai expansionistă în Germania anul viitor, în funcție de rezultatul alegerilor anticipate“, spune Valentin Tătaru, economistul-șef al ING Bank România.

Pe plan intern, mai notează analiștii, consumul va rămâne un factor de creștere economică: „Pentru 2025 am estimat o accelerare către 2,6%.

Exit mobile version