Criza energetică din Europa pune la pământ companii după companii din sectorul îngrăşămintelor, provocând probleme majore pentru fermieri, producători de alimente şi, spre groaza proprietarilor de baruri, producători de bere, scrie Politico.
Îngrăşămintele nu doar sunt vitale pentru creşterea fertilităţii solurilor, producţia acestora generând şi un produs secundar, dioxidul de carbon, utilizat în producţia de bere şi băuturi răcoritoare carbogazoase, folosit de spitale pentru proceduri chirugicale, cât şi în sacrificarea animalelor.
Fermierii, producătorii de alimente şi chiar şi proprietarii de baruri sunt prin urmare profund îngrijoraţi cu privire la implicaţiile mai ample ale crizei de îngrăşăminte.
Carlsberg Polska, al treilea mare producător de bere din Polonia, a anunţat că intenţionează să-şi oprească aproape imediat producţia şi că şi alţi producători îi vor urma exemplul. Divizia poloneză a Heineken a anunţat că analizează situaţia, în timp ce Kompania Piwowarska din cadrul grupului Asahi a declarat că deocamdată producţia nu-i este afectată, potrivit thepigsite.com.
Deficitul de CO2 reprezintă o ameninţare la adresa securităţii alimentare a întregii Polonii, a avertizat Andrzej Gantner, secretar general al Federaţiei Poloneze a Industriei Alimentare, fiind afectate nu numai industria băuturilor, ci şi cea a cărnii, fructelor procesate şi legumelor.
Guvernul polonez a anunţat că va pregăti măsuri pentru susţinerea pieţei îngrăşămintelor.
Fabricile de carne din Polonia mai au stocuri de CO2 doar pentru cinci sau şase zile, notează poland.postsen.com. Producătorii de lactate sunt îngrijoraţi în egală măsură, notează Warsaw Voice.
„Este o situaţie dramatică, lipsa CO2 face imposibilă ambalarea produselor,“ a declarat Agnieszka Maliszewska, director al Camerei Poloneze pentru Lapte.
Oficialii Carlsberg Polska atrag atenţia că există un impact mai amplu dincolo de cel asupra berii şi băuturilor răcoritoare, pentru că CO2 este folosit în producţia de zăpadă carbonică, esenţială pentru prezervarea alimentelor în timpul transportului şi depozitării, scrie Politico.
Pentru a diminua presiunile, Comisia Europeană a propus suspendarea temporară a tarifelor pe produse esenţiale în producţia de îngrăşăminte bazate pe azot.
În Marea Britanie, CF Industries a beneficiat deja de un bailout pe termen scurt din partea guvernului.