Consumul de energie electrică în economie a scăzut în primele 11 luni din 2022 cu 5,9% față de aceeași perioadă a anului precedent

Consumul de energie electrică în economie a scăzut în primele 11 luni din 2022 cu 5,9% față de aceeași perioadă a anului precedent. Consumul populaţiei a scăzut cu 9,3%; producţia de energie electrică s-a redus cu 5,7%, arată datele INS.

Energia verde poate fi o soluțe pentru creșterea producției de energie. O modificare a Legii Construcţiilor le va permite dezvol­tatorilor de proiecte de energie verde să meargă înainte cu investiţiile fără a mai fi nevoiţi să obţină un PUZ pentru proiectele de pe terenuri cu o suprafaţă mai mică de 50 de hectare, extravilane, care sunt în clasa de fertilitate 3-5.

Pentru astfel de proiecte, singurele avize încă necesare sunt obţinerea deciziei privind scoaterea terenurilor din circuitul agricol şi autorizaţia de construire.

Mergem la Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

“Anul 2022 a fost un an complicat, un an în care în primul și în primul rând am avut de-a face cu o creștere formidabilă a prețurilor la energie, la gaze naturale, iar această creștere masivă e clar că, pe de o parte a închis companii, pe de altă parte a speriat consumatori, care fie au raționalizat consumul de energie, fie au luat anumite măsuri de eficientizare.

În același timp, producția scade pentru că este, din păcate, un trend care a început în urmă cu trei ani de zile și care se menține în momentul de față. Această scădere în general provine din zona termo, care fie s-a închis, fie și-a redus capacitatea de producție și care nu a apucat să fie înlocuită la nivelul normalității, la nivelul cererii pentru energie cu un alt tip de producție a energiei electrice.”, a povestit Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Exit mobile version