Consumul creşte cu 10,3%. Săptămâna viitoare apar cifrele INS pentru PIB T3 și primele nouă luni din 2024

Institutul Național de Statistică (INS) raportează o creștere impresionantă a consumului, de 10,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Între ianuarie și septembrie, consumul a urcat cu 8,4%, iar în septembrie față de august, s-a înregistrat un avans de 0,9%. Deși acest avans indică, la prima vedere, o economie solidă, economiștii atrag atenția că această creștere a consumului s-ar putea să nu se reflecte proporțional în Produsul Intern Brut (PIB).

Consumul arată o creștere sănătoasă

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), consumul în România crește puternic, indicând o creștere de 10,3% de la an la an. Pe primele nouă luni ale anului, consumul avansează cu 8,4%, iar în comparație cu luna august a aceluiași an, se observă un plus de 0,9%.

Această creștere a consumului este un indicator al unei economii în dezvoltare, însă economiștii rămân prudenți. Mulți specialiști subliniază că, deși consumul înregistrează o creștere semnificativă, aceasta nu se traduce neapărat într-o creștere proporțională a PIB. Avansul economic este posibil să nu fie confirmat de cifrele finale.

Așteptăm cifrele PIB T3 și PIB al ultimelor nouă luni

INS urmează să publice în săptămâna viitoare datele preliminare privind PIB-ul pentru trimestrul al treilea și pentru primele nouă luni ale anului 2023. Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank, estimează o creștere de aproximativ 1% în T3, însă avertizează că această valoare ar putea fi revizuită în jos.

Creșterea consumului a fost puternic stimulată de majorările de pensii și salarii. De-a lungul anului, pensiile sunt de două ori, în ianuarie și septembrie, ceea duce la o creștere cumulată de 40% a pensiilor. Banii ajung în principal în consum și contribuie la avansul indicatorilor din comerțul cu amănuntul.

Exit mobile version