Comisia Europeană taie dintr-un foc două miliarde de euro din granturile alocate prin PNRR. Dar nu pentru că am fi făcut ceva greșit, ci pentru că… ne merge bine.
Mai exact, România a avut o creștere a Produsului Intern Brut în 2021 față de 2020, iar mecanismul de redresare și reziliență ajustează banii acordați țărilor europene care au creșteri ale PIB-ului.
Am discutat subiectul cu Dumitru Miron, președintele Senatului Academiei de Studii Economice.
“Să ne bucurăm că este performanță. Pe de altă parte este așa-numitul efect statistic pe care l-au pățit și țările dezvoltate când am aderat noi, cei din est, când, datorită unui PIB mai mic, media europeană a scăzut și regiuni din Germania, Franța au devenit neeligibile.
Același lucru se întâmplă și acum pentru că alocările sub formă de granturi sunt condiționate, în principiu, de un set de criterii. Printre criteriile acestea se regăsește și creșterea economică, ritmul de creștere al PIB-ului. Dacă el a crescut, automat și Comisia Europeană face ajustări.
Problema noastră nu este că ni se taie 2 miliarde, ci să-i cheltuim la timp și cum trebuie pe ceilalți 13.”, a declarat Dumitru Miron, președintele Senatului Academiei de Studii Economice.