Când te-ai fript cu Putin, sufli și-n iaurt. Comisia Europeană a prezentat luna trecută o propunere legislativă prin care introduce obligaţia de a stoca gaze naturale la un nivel minim de 80% pentru iarna următoare şi de 90% pentru anii următori. Propunerea este menită să reducă dependenţa de Rusia, care furnizează aproximativ 40% din gazele de care are nevoie UE.
Propunerea a provocat îngrijorări în unele state membre UE care au facilităţi de stocare a gazelor, inclusiv Ungaria, Austria şi Ţările de Jos, care se tem că firmele lor vor fi forţate să cumpere volume mari de gaze la preţuri ridicate, în timp ce statele care nu au sau au facilităţi reduse de stocare nu se confruntă cu astfel de probleme.
Am discutat subiectul cu Dumitru Chisăliţă, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă.
“Poate să contribuie la o anumită reducere a dependenței față de gazul rusesc, dar nu poate să asigure independența. Trebuie să avem în vedere că majoritatea gazului care este înmagazinat în depozitele din Europa este tot gaz rusesc, chiar dacă el este achiziționat vara, atunci când prețurile sunt în general mai mici și cererea de gaze este mai redusă. Totuși, gazele sunt tot rusești. Adică faptul că vom înmagazina o cantitate mai mare de gaze naturale, asta nu face sub nicio formă să fim neapărat mai puțin dependenți la nivel de an de gazele din Rusia.”, a declarat Dumitru Chisăliţă, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă.