Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă românească în valoare de 100 milioane de euro, menită să sprijine regenerarea pădurilor deteriorate.
Schema va fi finanţată prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă („MRR”), în urma evaluării pozitive, de către Comisie, a Planului de redresare şi rezilienţă al României (PNRR) şi a adoptării acestuia de către Consiliu.
Schema este menită să îi sprijine pe proprietarii de păduri să promoveze regenerarea pădurilor în zonele afectate de incendii forestiere, de fenomene climatice nefavorabile, de infestări cu dăunători şi de evenimente catastrofale. Sprijinul va lua forma unor granturi directe acordate proprietarilor privaţi şi publici de păduri, precum şi asociaţiilor acestora.
Schema de ajutoare se va încheia la 30 iunie 2026.
Comisia a evaluat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, în special în temeiul Orientărilor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol şi forestier şi în zonele rurale pentru perioada 2014-2020.
Comisia a constatat că schema este necesară şi adecvată pentru a încuraja regenerarea pădurilor. În plus, Comisia a concluzionat că schema este proporţională şi nu va avea efecte negative nejustificate asupra concurenţei şi a schimburilor comerciale din UE. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.
Comisia evaluează cu prioritate măsurile care implică ajutor de stat cuprinse în planurile naţionale de redresare prezentate în contextul Mecanismului de redresare şi rezilienţă şi a oferit orientări şi sprijin statelor membre în etapele pregătitoare ale planurilor naţionale, pentru a facilita implementarea rapidă a Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Versiunea neconfidenţială a deciziei va fi disponibilă cu numărul de caz SA.102070 în Registrul ajutoarelor de stat, pe site-ul web al Comisiei privind concurenţa, de îndată ce vor fi fost soluţionate eventualele probleme legate de confidenţialitate.