Comasarea Ministerului Energiei cu Ministerul Economiei poate avea un impact major. Corneliu Bodea, CEO Adrem, pentru Aleph Business: Probabil, cum toată lumea se gândește, este vorba de a da un semnal de reducere a cheltuielilor bugetare

Decizia de a comasa Ministerul Energiei cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului stârnește reacții negative din partea specialiștilor și organizațiilor din domeniu. Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie avertizează că această măsură va avea un impact negativ major, întrucât desființarea unui minister dedicat energiei subminează un domeniu strategic pentru România.

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, declară pe pagina personală de Facebook că această decizie este „o prostie” și subliniază că toate țările din Uniunea Europeană, SUA și chiar Rusia au un minister dedicat energiei. El punctează importanța păstrării unei structuri separate, dar și prioritățile și complexitatea acestui sector.

De ce este important un minister dedicat energiei?

Comasarea cu Ministerul Economiei ar putea îngreuna gestionarea problemelor specifice sectorului energetic, întrucât Ministerul Economiei este deja o structură supradimensionată, cu numeroase responsabilități.

“Eu nu cred că aici trebuiau reduse cheltuielile bugetare, de aceea nu sunt de acord cu această decizie. Pe de altă parte, eu cred că, așa cum ați spus și dumneavoastră, Guvernul României ar trebui oarecum aliniat cu guvernele altor țări din Uniunea Europeană și cu Comisia Europeană, care are un comisar dedicat pentru domeniul energiei.” declară Corneliu Bodea.

Care sunt provocările viitorului ministru pentru energie și economie?

Unificarea celor două ministere va aduce o povară uriașă asupra viitorului ministru, care va trebui să gestioneze atât provocările din economie, cât și cele din energie. Printre priorități se numără:

“Trebuie să ne amintim că din 2021 s-a început aplicarea unei legislații de compensare și plafonare a acestor prețuri. La sfârșitul lunii martie 2025, aceasta trebuie să dispară și să fie înlocuită de o compensare exclusiv pentru persoane vulnerabile. Deci acest lucru este de făcut cât mai curând; este extrem de important cu implicații mari în economie și în casele tuturor.

Apoi avem o Comisie Europeană nouă; așteptăm directive noi în ceea ce privește energia și, în ultimul rând, proiectul de reindustrializare al României, care are la bază ceea ce înseamnă prețurile energiei electrice. Cred că va da mult de lucru acestui minister dacă va reveni și va exista în continuare distinct.Bun și cine va conduce energia și economia, acest minister al energiei comasat cu cel al economiei? Dacă ar fi să delegați pe cineva sau să alegeți o persoană? Eu dacă ar fi să deleg aș susține în continuare pe actualul ministru al energiei, Sebastian Burduja, pentru că este nevoie de continuitate; a dat dovadă de îndrăzneală și de o conducere înțeleaptă a acestui minister. Eu cred că ar fi un avantaj pentru România ca dumnealui să continue să conducă acest minister.” continuă Corneliu Bodea, CEO Adrem.

Exit mobile version