Guvernul de la Moscova le deschide consumatorilor ruși o portiță către cele 400 de companii retrase din Rusia. Vorbim de branduri ca Apple, Samsung și PlayStation sau Tesla, Lamborghini și Ferrari.
Cum? Prin importuri paralele, strategie prezentată de ministerul rus al Comerțului ca fiind complet legală. Lista propusă pentru aceste importuri cuprinde o gamă largă de produse, de la electrocasnice la haine și mașini de lux.
Ce înseamnă mai exact importul paralel și în ce măsură respectă legea această practică economică, am discutat cu avocatul Adrian Cuculis.
“Există o rezoluție sau o propunere de rezoluție unde se vorbește despre embargo, despre tăierea în integralitate de această dependență pe care o avem față de gazele rusești, față de multe produse care provin din Rusia, inclusiv cerealele pe care ni le luam inclusiv din zona Ucrainei și Rusia. Deci toate lucrurile acestea bineînțeles că erau menite ca, la un moment dat, să închidă războiul doar că, din contră, se pare că războiul devine unul hibrid și, în același timp, acești combatanți agresori încearcă să găsească tot felul de metode de a scăpa cumva de sancțiunile impuse la nivelul Uniunii Europene.
Ca să explic mai pe scurt, o societate, poate chiar cu acționariat rusesc, deschisă în Germania, spre exemplu, cumpără cu nemiluita mașini de producție de orice fel de acolo și, ulterior, le livrează către Rusia, asta însemnând că producătorii autohtoni de acolo, intrând într-un acord și o comuniune, au încetat exporturile către Moscova, către Kremlin, către Rusia la modul general.
Și atunci prin acest tertrip, de fapt, asta înseamnă exportul paralel – nu se face un export la vedere direct cu producătorii, așa cum ar fi fost normal, ci se face un export prin intermediari, lucru pe care, până în momentul de față, nu l-au gândit cei de la Uniunea Europeană în așa fel încât să-l blocheze.”, a povestit Adrian Cuculis, avocat.