Ce se întâmplă pe piaţa muncii în 2024? Angajatorii oferă aproape 300.000 de joburi noi, din care aproape 90% pentru România. Retailul, serviciile şi industria alimentară rămân cele mai ofertante domenii

În 2024, angajatorii oferă aproape 300.000 de locuri de muncă, iar numărul aplicărilor a atinge aproximativ 11 milioane, conform raportului anual Review & Trends realizat de eJobs România.

Dintre aceste joburi, 87,9% sunt pentru România, 4,2% pentru străinătate și 7,9% pentru muncă remote. Cele mai multe oferte se concentrează în orașe precum București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Ilfov, Timișoara, Craiova, Constanța, Ploiești și Bacău.

Care este distribuția geografică a joburilor?

Cele mai multe joburi sunt înregistrate în orașele București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Ilfov, Timișoara, Craiova, Constanța, Ploiești și Bacău.

Care sunt domeniile preferate pe piața muncii?

Care sunt tendințele sezoniere?

Luna mai este punctul culminant al anului, cu peste 25.000 de joburi postate. Contrar așteptărilor, lunile de vară mențin nivelul ridicat de activitate, similar primăverii și doar ușor sub lunile de toamnă, ceea ce reflectă dispariția sezonalității în recrutare.

Interesul candidaților crește

Interesul pentru obținerea unui loc de muncă este mai mare în 2024, cu peste 320.000 de conturi noi create pe platformă, ce reprezintă o creștere de 20,6% față de 2023.

Aproximativ 40% dintre aceste conturi noi sunt create de candidați cu vârsta între 18 și 24 de ani, categoria care generează 2,8 milioane de aplicări, echivalentul unui sfert din total.

88% dintre acești tineri au mai puțin de un an de experiență pe piața muncii.

Care sunt preferințele?

Majoritatea aplicărilor (85%) vizează locuri de muncă full-time, 12,8% joburi part-time, iar 1,2% poziții sezoniere sau bazate pe proiecte.

Deși în 2023 oferta de joburi part-time crește cu 10%, în 2024 se observă o scădere din cauza taxării muncii part-time la nivelul celei full-time. Totuși, candidații continuă să fie interesați de un al doilea job, pe fondul inflației și costului ridicat al vieții.

Joburile remote scad cu 36% față de 2023, cu doar 12.800 de poziții disponibile în 2024. Acestea atrag 1,5 milioane de aplicări, iar cele mai multe oportunități au fost oferite în domeniile call-center/BPO, IT/telecom, prestări servicii, retail și educație/training.

Care sunt oportunitățile internaționale?

Numărul joburilor pentru străinătate crește aproape de două ori față de 2023 și ajunge la 23.000. Cele mai multe oferte vin din țări precum Germania, Olanda, Grecia, Franța, Spania, Austria, Italia, Irlanda, Belgia și Marea Britanie.

2024 este anul cu cel mai mic număr de aplicări pentru joburi din afara țării din ultimii șase ani. Candidații preferă destinații precum Germania, Olanda, Franța, Irlanda, Grecia, Belgia, Spania și Austria.

Exit mobile version