Camera de Comerţ şi Industrie a României, un ONG cu o istorie de 157 de ani care are ca scop sprijinirea intereselor mediului de afaceri, ar putea încasa 22 de milioane de euro pe an de la firme dacă un proiect depus în Parlament devine lege.
O iniţiativă parlamentară prevede ca toate persoanele juridice din România (PFA-uri, microîntreprinderi, IMM-uri şi firme mari) să plătească anual o taxă către Camera de Comerţ şi Industrie a României, cuprinsă între 10 şi 100 de euro, în funcţie de dimensiunea companiei.
Proiectul de lege a stârnit controverse mari în mediul de business, dar şi în rândul unor politicieni, care contestă aplicarea unor noi taxe pentru companii.
Potrivit unui calcul al ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului, dacă iniţiativa legislativă se aprobă şi devine lege, atunci Camera de Comerţ ar încasa anual peste 22 de milioane de euro de la cele peste 800.000 de firme şi 400.000 de persoane fizice autorizate din România.
Spre comparaţie, în 2021, Camera de Comerţ şi Industrie a României a avut venituri de 1,93 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.
Din potenţiala nouă taxă colectată de la companii, Camera de Comerţ şi Industrie a României ar finanţa Catalogul firmelor, un produs deja existent elaborat de instituţie pe baza datelor de la Registrul Comerţului.