Ce este SWIFT și ce urmări ar putea avea deconectarea Rusiei de la acest sistem internațional de plăți

Dacă Putin apelează la descurajarea nucleară, SUA și Europa amenință Rusia cu o nucleară economică: deconectarea de la SWIFT, un sistem internațional de plăți fără de care băncile Rusiei ar fi izolate de sistemul financiar global format din peste 11.000 de instituții. SWIFT anunță că se pregăteşte să implementeze noile măsuri. Adrian Negrescu, consultant fiscal, ne explică ce are Putin de pierdut.

“Ne vor impacta și pe noi, asta e problema. Ne vor impacta prin prețurile la carburanți, prețurile la gaze, care au crescut și vor crește în continuare, prin dificultățile financiare la nivel internațional. Pentru că oprirea mecanismului SWIFT pentru băncile din Rusia înseamnă blocaje la nivel financiar pe relația cu Europa, pe relația schimburilor de resurse. Va fi o problemă foarte, foarte mare. Se vede deja.

În această dimineață am văzut niște imagini cu rușii care stau la coadă la bancomate să-și scoată banii cât mai pot pentru că, într-adevăr, va veni o criză puternică pe spatele lor. Din păcate rușii de rând sunt principalele victime în acest conflict pentru că blocajul acesta din tranzacțiile cu SWIFT va afecta, practic, tot ce înseamnă tranzacționare de fonduri la nivel internațional. Foarte mulți ruși au rude în străinătate, lucrează pentru firme din străinătate, sunt bani care vin din zona exporturilor și, care, de mâine încoace, de astăzi deja au început să nu mai circule în economie.”, a povestit Adrian Negrescu, consultant fiscal.

“În esență, [SWIFT] e o interfață digitală între băncile din întreaga lume prin intermediul căreia fac tranzacții securizate. Deci orice operațiune financiară din lumea civilizată, putem spune așa, se desfășoară prin acest sistem SWIFT și care, practic, alocă fiecărei tranzacții un cod special. Fără acel cod, tranzacția nu este considerată sigură.”, a mai adăugat Adrian Negrescu, consultant fiscal.

Exit mobile version