Ce efect are asupra României decizia lui Putin ca Europa să facă plata gazelor rusești în ruble

Vladimir Putin joacă acum cartea șantajului energetic, presat de sancțiunile Occidentului și de semi-eșecul de pe frontul ucrainean. Gazele livrate statelor așa-zis neprietenoase vor fi plătite în ruble începând cu 1 aprilie, conform decretului pe care președintele rus l-a semnat în ultima zi din martie. Comisia Europeană le-a transmis statelor membre că nu trebuie să plătească gazele în ruble, dacă au contracte care prevăd plata în euro sau dolari.

Chiar dacă Moscova nu va sista imediat livrările către țările care nu se supun decretului, Europa trebuie să găsească soluții prin care să acopere eventualul deficit. 40% din necesarul de gaze al Europei vine din Rusia. România este însă mult mai puțin dependentă energetic de Kremlin. Ce efect are decizia lui Putin în țara noastră?

Am discutat subiectul cu Adrian Vintilă, director de comunicare la Future Energy Leaders România.

“Într-adevăr, importul României de gaz în funcție de an, în funcție de vreme în special, este undeva la 20, 20 și un pic la sută. Anul trecut am ajuns la 28% cauzat în special de creșterea consumului. Am fost oarecum luați pe nepregătite de efectele post-pandemie, dar și de faptul că stocurile în depozit erau oarecum goale, venind după un an atipic. Cred mai degrabă că Rusia are nevoie de banii Europei și nu neapărat că Europa are nevoie de banii Rusiei. Cred că este mai degrabă un joc politic pe care îl face Putin acum și vedem efectele, vedem creșterea rublei la aproape același nivel dinainte de izbucnirea războiului. Și atunci poate că aceasta este și o explicație.

România clar nu va fi afectată de această măsură. Trebuie să liniștim populația, trebuie să le spunem tuturor că nu se va opri gazul în România pentru consumatorii esențiali sau pentru consumatorii protejați, așa cum îi putem defini, și mă refer la consumatorii casnici, la instituții-cheie din țara noastră, fie că vorbim de școli, fie că vorbim de spitale. IMM-urile nu cred că vor avea de suferit.”, a declarat Adrian Vintilă, Director de comunicare la Future Energy Leaders România.

Exit mobile version