Care sunt marile riscuri din 2025? Eurasia Group: „Nu avem lideri care să formuleze o agendă globală”

Analiști, consultanți, futuriști sau oameni de știință se înghesuie să facă predicții pentru 2025.

Viitorul nu sună așa de bine. Suntem într-o perioadă deosebit de periculoasă în istoria lumii, comparabilă doar cu anii ’30 sau începutul Războiului Rece, arată raportul anual emis de Eurasia Group, care urmărește potențialele riscuri ale anului în curs.

Principala procupare – nu avem lideri care să vrea sau să poată realiza o agendă globală – Ne întoarcem la legea junglei, spune Ian Bremmer, fodatorul Eurasia Group. Alte riscuri majore: Mandatul lui Donald Trump la Casa Albă, relațiile cu China sau agresivitatea Rusiei.

Ce spune Politico?

În aceeași notă văd lumea și cei 15 analiști chestionați de Politico pentru lista „Lebedelor Negre” de anul ăsta. Alianță și compromis între Trump și Xi Jingping, epidemii, atacuri cibernetice, prăbușiri bursiere și acorduri secrete între state – sunt câteva aspecte care ar putea defini anul care tocmai a început.

Ca atare, Politico prognozează că în 2025 lumea va avea o criză de securitate energetică, o epidemie la scară largă în Statele Unite și riscuri asociate cu schimbările climatice. Sunt preconizate și ciocniri în interiorul Statelor Unite care vor fi legate de politicile interne ale lui Donald Trump și de eventualele schimbări ale granițelor de stat.

Ce spun economiștii?

Economiștii avertizează asupra numeroaselor amenințări reprezentate de capacitățile AI crescute exponențial, pe care China le-ar putea folosi ca armă în viitoarele războaie comerciale cu Statele Unite. Experții avertizează asupra celui mai mare atac cibernetic din istorie și asupra prăbușirii pieței – ca rezultat. Printre posibilele răsturnări politice, revista relatează despre o posibilă alianță între Trump și Xi Jinping, un joc diplomatic în jurul stopării dezvoltării armelor nucleare iraniene și crearea secretă a propriului arsenal nuclear pentru Coreea de Sud.

Anul 2025 aduce schimbări globale, instabilitate economică și provocări politice majore

Anul 2025 începe cu numeroase întrebări și puține răspunsuri. Lumea traversează un val de schimbări, contestații și proteste sociale, însoțite de transformări politice și economice al căror impact rămâne incert, scrie ZF.

Cum influențează schimbările globale statutul economic și politic al principalelor puteri mondiale?

Donald Trump revine la Casa Albă, sprijinit de victoria obținută în alegeri, și generează o confruntare atât pe plan intern, cât și internațional. Acesta revendică recunoașterea rolului Americii ca principal apărător al lumii occidentale globale.

China, a doua mare putere economică a lumii și principală piață de export pentru Europa timp de trei decenii, încearcă să evite recesiunea, dar se confruntă cu o presiune imensă asupra viabilității modelului său economic.

Cum afectează ascensiunea extremei drepte și războiul din Ucraina viitorul Europei și al României?

Extrema dreaptă, în diverse forme, câștigă tot mai mult teren în Europa, aducând în prim-plan teme precum imigrația, securitatea, creșterea economică, salariile, datoriile publice, suveranismul și impactul creșterii exponențiale a turismului, care începe să devină o povară pentru continent. Unitatea Europei, în actualul său format, este constant pusă la încercare.

Războiul din Ucraina continuă, susținut de armele și finanțarea oferite ucrainenilor. Deși rușii sunt epuizați, superioritatea numerică și capacitatea lui Putin de a mobiliza mai mulți oameni pentru front pot reprezenta un avantaj decisiv.

Pentru România, finalul războiului din Ucraina nu poate fi un subiect indiferent, deoarece pacea nu va fi una simplă, limitată la cele două țări implicate.

Exit mobile version