UPDATE: Ce spune ministrul Energiei despre acordul Petrom: Statul român are toate pârghiile pentru a se asigura ca gazele din Marea Neagră vor ajunge mai întâi în România şi doar surplusul va fi vândut

UPDATE: Exportul gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep face parte din planul de business al proiectului și contribuie la securitatea energetică europeană, transmit reprezentanţii Ministerul Energiei. România este deja cel mai mare producător de gaze naturale din UE, cu o producție de 8-10 miliarde Nm³ în 2024, suficientă pentru a-și acoperi consumul intern, adaugă ei.

România își dublează producția de gaze până în 2027, iar statul român garantează prin legislație că resursele naționale vor fi prioritare pentru consumul intern. Legislația protejează securitatea energetică a țării, iar statul are pârghiile necesare pentru a asigura că gazele din Marea Neagră ajung mai întâi în România, spun reprezentanţii Energiei.

Proiectul Neptun Deep, care presupune o investiție de 4 miliarde euro, va începe să livreze gaze în 2027. OMV Petrom și Romgaz dețin 50% din proiect, iar exporturile către Uniunea Europeană vor contribui la consolidarea securității energetice europene.

Ce spune Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Energiei?

,,Statul roman are toate pârghiile pentru a se asigura ca gazele din Marea Neagră vor ajunge mai întâi în România şi doar surplusul va fi vândut. De altfel, statul român, prin Romgaz, deţine jumătate din zăcământ. (…) Exportul de gaze naturale este dovada clară a faptului că suntem deja un pilon de stabilitate şi securitate energetică în Europa. Este o contribuţie concretă la independenţa energetică europeană, reducând influenţa resurselor din afara Uniunii Europene şi consolidând parteneriatele strategice ale ţării noastre.”

Ce spun reprezentanţii Energiei?

,,Prin producţia actuală, de circa 8-10 miliarde Nm³, România îşi acoperă integral consumul, fără a depinde de importuri. Din 2027, producţia anuală a României se va dubla, până la 18-20 miliarde Nm³. Vom produce aşadar încă din primul an de exploatare o cantitate de gaze de cel puţin două ori mai mare decât consumul intern actual al României”

Știrea inițială: OMV Austria încheie un acord de furnizare a gazelor naturale din Marea Neagră către Uniper, asta din 2027, spun surse Reuters. Acordul e pe cinci ani pentru 15 terawaţi-oră de gaz natural. Volumul total al contractului reprezintă aproximativ 1,5% din importurile de gaze ale Germaniei în 2024. Asta în timp ce Europa caută noi modalităţi de a-şi consolida securitatea energetică după ce a întrerupt legăturile cu Rusia. E prețul plătit pentru intrarea în Schengen a României.


A fost condiţionată de semnarea acestui contract de furnizare a gazului din Marea Neagra către Austria şi Germania. Partea bună? Odată ce va intra în producţie, România va deveni cel mai mare producător de gaze din UE şi, pentru prima dată, un exportator net de gaze. Producătorii plănuiesc să vândă gazele separat, dar, conform unei legi româneşti, guvernul va avea drept preferențial asupra gazului din proiect.

Detalii despre acordul gazului

Acordul pe cinci ani prevede livrarea a 15 terawați-oră de gaz natural din proiectul Neptun Deep. Acesta intervine după ce Rusia oprește livrările de gaze prin Ucraina și în contextul reducerii importurilor de energie din Rusia de către Uniunea Europeană din cauza invaziei Ucrainei. Contractul reprezintă aproximativ 1,5% din importurile de gaze ale Germaniei în 2024 și susține proiectul Neptun Deep, descoperit în urmă cu mai bine de un deceniu în secțiunea românească a Mării Negre.

Proiectul Neptun Deep și impactul asupra României

Neptun Deep, care începe producția în 2027, deține rezerve estimative de 100 de miliarde de metri cubi de gaze recuperabile, ceea ce îl face un proiect semnificativ pentru Uniunea Europeană. Odată cu începutul producției, România devine cel mai mare producător de gaze din UE și, pentru prima dată, un exportator net de gaze naturale. OMV Petrom și Romgaz, care dețin proiectul în proporție de 50:50, aprobă planul în 2023. Producția la capacitate maximă va ajunge la aproximativ 8 bcm anual, aproape dublând producția de gaze a României.

Legislația Românească și viitorul proiectului

În conformitate cu legea românească, guvernul are dreptul de preempțiune asupra gazului extras din proiectul Neptun Deep, iar producătorii vând gazele separat. Se estimează că în Marea Neagră a României există un potențial imens pentru descoperiri suplimentare de gaze, având rezerve estimate la 200 bcm. Proiectul promite să diversifice sursele de aprovizionare de gaze în regiune.

Exit mobile version