Cu o scădere de 12% a indicelui principal BET, respectiv 1.420 de puncte şi circa 14 mld. lei evaporaţi, Bursa de la Bucureşti a avut în septembrie 2022 a treia cea mai slabă lună septembrie dintotdeauna din cauza scăderilor bursiere de pe plan extern.
Astfel, în istoria de 25 de ani a primului indice care măsoară evoluţia Bursei de la Bucureşti, doar de două ori septembrie a fost mai slab ca septembrie 2022, respectiv în 1998 în plină criză a rublei ruseşti şi când BET a scăzut cu 18% şi în 2008, în colapsul băncii Lehman Brothers, într-o lună septembrie când BET s-a prăbuşit cu 21%.
Mulţi speră însă acum, mai mult ca niciodată, că istoria nu se va repeta deoarece octombrie 2008 a fost de coşmar: prăbuşire de 33% pentru BET. Cum ar putea arăta octombrie 2022?
„Pentru luna octombrie, piaţa locală cred că va fi în mod covârşitor influenţată de ceea ce se va întâmpla pe pieţele internaţionale. Comparativ cu luna septembrie, o mare parte din factorii negativi îşi vor atenua influenţa, ceea ce combinat cu un nivel extrem de pesimism atins de investitori – un tradiţional semnal contrarian pentru analişti – reprezintă semnale positive“, spune Horia Braun, CEO al Erste Asset Management.
Potrivit datelor BVB, indicele principal BET a încheiat luna septembrie din 2022 la un nivel de 10.639 de puncte, după ce o începuse la circa 12.058 de puncte. Maximul lunii a fost atins pe 6 septembrie, respectiv 12.055 de puncte iar minimul pe 29 septembrie, adică 10.550 de puncte. Nu doar investitorii de la Bursa locală au avut o lună septembrie de coşmar, ci şi o mare parte din cei care contribuie la fondurile de pensii Pilon II întrucât orice dinamică a indicelui BET se reflectă asupra activului personal net.
Pentru relansarea apetitului faţă de risc, ar fi însă nevoie să vedem o stabilizare a pieţelor internaţionale de obligaţiuni (şi deci a ratelor de dobândă), în corelaţie probabil cu semnale mai liniştitoare din partea inflaţiei, care pe cifrele publicate în septembrie dezamăgise, adaugă Horia Braun.
„Cel mai mare hop de trecut va fi însă acela al continuării unor eventuale revizuiri negative ale profiturilor companiilor, proces ce probabil nu s-a încheiat încă.“
„Ca semnal pentru îmbunătăţirea apetitului faţă de risc, mai ales pe pieţele emergente şi implicit şi pentru România, m-aş uita şi la o stabilizare a cursului dolarului. În fine, pentru piaţă locală s-ar putea să conteze şi decizia BNR privind dobândă şi publicarea cifrei de inflaţie aferente lunii septembrie, precum şi măsurile adoptate de Guvern în pregătirea bugetului pentru 2023, dar acestea vor impacta piaţa doar în măsură deviaţiei substanţiale faţă de aşteptările actuale ale investitorilor“.
Potrivit datelor BVB, circa 14 mld. lei s-au evaporate în septembrie din capitalizarea companiilor listate astfel că evaluarea acestora a ajun la aproximativ 185 mld. lei.