BNR menține dobânda la 6.50%. Ce spun economiștii și cum mișcă decizia BNR bursa locală?

Mugur Isarescu, guvernator BNR

BNR menține dobânda-cheie neschimbată, la 6,50%. După două scăderi anul acesta. Inflația e în scădere. De la 7,4% la începutul anului, în august e la 5,1%, de la 5,4%. O singură dată în ultimele 12 luni inflaţia a scăzut la sub 5%: 4,9% în iunie.

În august, Banca Națională a României (BNR) a revizuit prognoza de inflație pentru sfârșitul anului, scăzând-o de la 4,9% la 4%. Această decizie a fost influențată de incertitudinile și riscurile mari asociate cu politica fiscală și cea de venituri, conform atenționărilor BNR.

De exemplu, execuția bugetară din primele opt luni ale anului a arătat un deficit bugetar de 4,53% din PIB, iar recentul proces de rectificare bugetară ar putea introduce măsuri fiscal-bugetare menite să stabilizeze situația financiară. Printre riscurile suplimentare se numără condițiile din piața muncii și dinamica salariilor, care pot influența inflația. De asemenea, evoluția prețurilor energiei și alimentelor, precum și traiectoria viitoare a cotației țițeiului, sunt factori importanți în contextul tensiunilor geopolitice actuale.Economiștii anticipau această decizie a BNR.

12 economiști se așteptau la menținerea ratei dobânzii

Dintre cei chestionați de Bloomberg, 12 economiști se așteptau la menținerea ratei dobânzii, în timp ce 8 estimau o reducere de 0,25% până la un nivel de 6,25%. Ionuț Dumitru de la Raiffeisen Bank și Ciprian Dascălu de la BCR au prognozat amândoi o scădere de 0,25%, argumentând că tendințele globale de relaxare monetară vor continua să influențeze politica BNR. Cu toate acestea, BCR a avertizat că în ședința din noiembrie este posibil să vedem o prognoză mai mare de inflație, ceea ce ar putea complica justificarea unei reduceri a ratei-cheie. Valentin Tătaru de la ING a susținut că BNR nu va reduce dobânda anul acesta, având în vedere concentrarea pe activitatea de creditare robustă și perspectivele fiscale.

Exit mobile version