BNR menține dobânda-cheie la 6,5%

În ședința din 15 ianuarie 2025, Consiliul de administrație al BNR hotărăște păstrarea ratei dobânzii de politică monetară la 6,50% pe an, menținerea ratei dobânzii Lombard la 7,50% și a dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50% pe an și menținerea ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și valută.

Cum evoluează inflația?

Inflația anuală crește la 5,14% în decembrie 2024, comparativ cu 4,62% în septembrie, influențată de scumpirea combustibililor, ca efect al aprecierii dolarului SUA și creșterea prețurilor alimentelor, din cauza secetei și majorării cotațiilor unor mărfuri.

Inflația CORE2 ajustat stagnează la 5,6%, datorită efectelor dezinflaționiste ale scăderii importurilor și ale unor prețuri non-alimentare și a presiunilor din majorarea costurilor salariale și a cotațiilor mărfurilor agroalimentare.

Rata anuală a inflației IAPC crește la 5,5% în decembrie 2024, iar rata medie anuală a IPC scade la 5,6%.

Cum evoluează activitatea economică?

Economia stagnează în T3 2024, iar PIB-ul crește anual cu 1,2%, față de 0,9% în T2.

În T4 2024, economia înregistrează o creștere moderată. Vânzările cu amănuntul și serviciile accelerează, în timp ce construcțiile scad.

Cum evoluează piața muncii?

Numărul angajaților crește, iar rata șomajului scade la 5,3% în noiembrie.
Salariile brute nominale și costurile unitare cu forța de muncă rămân ridicate, deși au încetinit.

Cum evoluează piața monetară?

Dobânzile interbancare cresc în noiembrie și rămân constante ulterior. Leul s-a depreciat față de dolar, dar rămâne stabil față de euro.

Creditarea sectorului privat accelerează la 8,8% în noiembrie, pe fondul creșterii împrumuturilor în lei.

Care sunt riscurile?

Inflația este așteptată să scadă în T1 2025, pe fondul efectelor de bază și decelerării prețurilor importurilor, dar presiunile din partea alimentelor și energiei persistă.

Riscurile sunt legate de:

Exit mobile version