Aşteptările de continuare a creşterii inflaţiei spre 11-12% sau chiar peste acest nivel au determinat BNR să majoreze rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75% pe an, de la 3% pe an, precum şi majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare Lombard la 4,75% pe an, de la 4% pe an. Goldman Sachs se așteaptă ca Banca Națională a României să ducă dobânda cheie până la nivelul maxim de 6,5%, cu un punct procentual mai sus decât în prognoza anterioară, pentru a combate efectele inflației ridicate.
Cea mai recentă majorare a dobânzii de politică monetară a fost operată de BNR în luna aprilie, de la 2,5% la 3%. Din luna februarie 2022, BNR a mărit cadenţa şi a majorat dobânda-cheie cu 0,5 puncte procentuale, până la 2,5%, după ce la precedentele trei şedinţe de politică monetară a mizat pe paşi mici optând pentru majorări de dobândă cu 0,25 puncte procentuale de fiecare dată.
Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, analizează deciziile de astăzi ale băncii centrale cu privire la dobânda cheie dar și cu privire la prognozele pentru inflație.
“BNR a încercat un compromis între așteptările pieței; dacă ne uităm la sondajul la care au participat cei mai mulți analiști, respectiv sondajul realizat de Bloomberg pentru ședința de astăzi a BNR, cei mai mulți participanți mergeau pe o creștere de 50 de puncte de bază a ratei de dobândă a 3,5%. Noi aveam așteptări de o creștere de 100 de puncte de bază la 4% a ratei de dobândă de politică monetară.
Până la urmă, Banca Centrală a României a ales să meargă cu același pas de creștere a ratei de dobândă în linie cu deciziile de săptămâna trecută din Polonia și Cehia, respectiv de 75 de puncte de bază.”, a declarat Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR.