Raţionalizarea energiei în Europa nu poate fi exclusă, avertizează şeful gigantului energetic Shell, din cauza îngrijorărilor legate de aprovizionarea cu gaze din Rusia, scrie BBC. Ben van Beurden spune că se anunţă o “iarnă cu adevărat grea în Europa”, iar preţurile la energie vor înregistra creşteri “semnificative”.
Preţurile energiei au explodat la începutul acestui an, după ce Rusia a invadat Ucraina. Tot Rusia a fost acuzată că foloseşte gazul “ca pe o armă”, prin limitarea livrărilor ca răspuns la sancţiunile Uniunii Europene. Depozitele de gaz ale Europei sunt pline în proporţie de 62% şi există temeri că va fi dificil să atingem obiectivul de cel puţin 80% pentru iarnă. România are în prezent 49% din stocurile pentru iarnă înmagazinate.
Am discutat subiectul cu Dian Popescu, expert în energie, fost consilier în Ministerul Energiei.
“În primul rând aș vrea să fac o rectificare. Explozia de prețuri la energie a apărut în luna octombrie și s-a menținut. Prima ordonanță a fost în luna noiembrie, iar războiul a început pe 24 februarie. Noi găsim o scuză cu Rusia, întrucât 80 și ceva la sută din producția de energie aparține companiilor statului român și avem cea mai mare producție de gaze din Europa după Norvegia care, într-adevăr, asigură României doar un 70% pe medie. Vara poate să asigure un 90% și iarna se duce undeva între 60 spre 70%.”, a povestit Dian Popescu, expert în energie, fost consilier în Ministerul Energiei.