- Băncile majorează dobânda la depozite pentru a stimula economiile
- Depozitele bancare au crescut cu 5 mld. lei între februarie și august
- BT anunță o serie de emisiuni de obligațiuni, în valoare de 1 mld. €
După majorare de 0,75%, până la 6,25% a dobânzii cheie, de miercuri, BNR forţează în continuare băncile să majoreze dobânzile la depozite pentru a aduce banii în bănci şi a creşte economisirea.
Motivul? Din februarie până în august, depozitele bancare, atât în lei cât și n valută, au crescut cu numai 5 miliarde de lei, în timp ce creditele au crescut cu circa 29 de miliarde de lei. În ritmul ăsta, băncile nu vor mai avea bani de credite. Ori cresc economiile, ori scade creditarea, spune Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZIarului Financiar.
CEC Bank a majorat a majorat dobânda la depozite la 8,2% pe an, cu scadenţa la 1 an şi 8,7% pe an, pe scadenţa de 3 ani. BCR are o dobândă de 9,6%/an, BT promite o serie de emisiuni de obligațiuni, în valoare totală de 1 mld. €, iar lista continuă.
Apare întrebarea: Dar dacă oamenii nu mai au bani să economisească? Am discutat subiectul cu Cristian Hostiuc.
“Ideea este că suntem într-o situație extrem de complicată și, odată cu scăderea puterii de cumpărare pentru că prețurile au crescut mai repede decât au crescut veniturile, oamenii nu mai au ce bani să pună deoparte. Plus că a fost această perioadă extraordinară de consum din ultimii doi ani și în special în acest an când, prin ridicarea restricțiilor, oamenii și-au făcut de cap, pe bună dreptate.”, a povestit Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.