- Banca Japoniei majorează dobânda-cheie cu 0,25% la 0,5%, cea mai mare creștere din 2007.
- Este un semn că economia își revine la normal, scrie Financial Times.
- Bogdan Maioreanu, analist, eToro, pentru Aleph Business: „Dacă vor scădea prețurile, Japonia depinde de importurile de petrol, iar asta va ajuta în mod cert și inflația în economia japoneză.”
Banca Japoniei majorează dobânda-cheie în această dimineața, la cea mai mare valoare din ultimii 18 ani.
Ajunge la 0,5%, iar creșterea de 25 de puncte de bază este cea mai mare din februarie 2007, semn că economia își revine la normal, scrie Financial Times. Mărirea dobânzii este în linie cu așteptările.
Majorarea trecută, din 30 iulie 2024, aducea scăderi destul de mari în piețe. Poate și pentru că nu era de așteptat ca rata să crească de la 0,10% la 0,25%.
Într-o declarație, BoJ susține că activitatea economică și prețurile Japoniei se dezvoltă în conformitate cu perspectivele băncii centrale. „Probabilitatea de a realiza perspectivele a crescut”, spune banca.
Cât de mult e afectat peisajul global de o majorare de rate în Japonia? Este priced in creșterea dobânzii?
„Cred că în acest moment această majorare de rată este cuprinsă în prețurile pe care le vedem în acest moment, în piețe. De altfel, dacă ne uităm cum a fluctuat moneda japoneză, yen-ul, aceasta s-a întărit un pic.
În mod normal, în momentul în care crește rata, vedem mișcarea opusă. Aici s-a întărit. Am văzut și ne-am ajutat de declarațiile lui Donald Trump de aseară și asta, per total, dă o imagine interesantă la ceea ce urmează să se întâmple în economia mondială. Japonia fiind parte din economia mondială.”, spune Bogdan Maioreanu pentru Aleph Business.
Aici trebuie spus un lucru. O parte din economia japoneză depinde foarte mult de importurile de petrol. Discuțiile lui Trump legate de o posibilă ieftinire a țițeiului vor ajuta economia japoneză. Banca centrală a Japoniei este extrem de precaută în momentul în care discută despre inflație. De ce? Pentru că Japonia nu este obișnuită cu inflația. În Japonia toate prețurile sunt exprimate în yeni .Japonezul nu înțelege, odată ce nu ai avut inflație în ultimii 20 de ani, nu înțelege de ce prețurile se pot modifica de la o zi la alta și asta face ca Banca Centrală a Japoniei să fie oarecum într-o poziție delicată în momentul în care decide majorările de dobândă. Dar lupta împotriva inflației este extrem de importantă pentru Banca Centrală japoneză.”, adaugă Maioreanu.
Care este efectul Trump asupra bursei din SUA, mai ales după 2 ani de creșteri de două cifre pentru S&P 500?
„Cum am spus, petrolul s-ar putea să ajute mult. Dacă vor scădea prețurile, Japonia depinde de importurile de petrol, iar asta va ajuta în mod cert și inflația în economia japoneză.
Acum, revenind la Trump, am văzut deja primele reacții pe care piețele le-au avut la declarațiile lui. Petrolul a scăzut, țiseiul american a ajuns la 75 de dolari pe baril, o scădere de 1,1%, brentul european a scăzut la 78 de dolari pe baril. Toate bune și frumoase în această dorință de a scădea prețul petrolului. Ne va ajuta și pe noi dacă se va întâmpla acest lucru. Dar e o problemă.
Până în acest moment, OPEC și Aliații au fost angajați într-un proces de menținere a prețurilor la petrol. Și asta au făcut-o prin, practic, scăderea producției. O să vedem dacă se va întâmpla ceva pe partea aceasta a producției. Am văzut discuțiile legate de Arabia Saudită. O să vedem dacă va majora producția ca să își scadă prețul petrolului având în vedere că economia lor este complet dominată de veniturile din petrol. Mai există și niște date legate de rezervele de petrol din Statele Unite care au scăzut în continuare în timp ce cele de benzină au crescut dar pe fondul unui consum mai mic.
Acum, Trump a discutat și de dobânzi. Este normal, pentru că și Trump dorește să scadă inflația în Statele Unite, mai ales în momentul în care discută de posibile tarife varmale crescute în perioada următoare. Clar, o parte din prețuri se vor transfera către consumatori și asta s-ar putea să ducă la creșterea inflației. Am văzut și bondurile cu o reacție mixtă, în timp ce cele pe 10 ani au crescut un pic la 4,64%, cele pe 2 ani au scăzut un pic la 4,29%, arătând într-un fel că riscul pe perioadă scurtă începe să scadă în timp ce cel pe o perioadă mai lungă rămâne la fel de ridicat.”, răspunde Bogdan Maioreanu.
Acum, dacă ne uităm la bursă, bursa a făcut un nou maxim istoric pe indicele S&P 500. Deci asta ne arată că investitorii reacționează pozitiv. Reacționează pozitiv din două părți. O dată vedem în continuare rapoarte bune ale companiilor. M-am uitat și la indicele Russell W. Dobie, care este cel pe small caps, pe companii cu capitalizare mică. Și acolo, în acest moment al raportărilor, avem o creștere mixtă a profiturilor de undeva la 48,2%. Spuneam anul trecut că o să vedem o rotație și spre acest sector pe măsură ce dobânzile vor scădea. Deci piața este în acest moment încrezătoare în faptul că Trump va întoarce economia americană pe un drum bun și că va reuși să mențină, într-un fel, economia americană pe creștere. Există niște mici îngrijorări legate de inflație, dar deocamdată deciziile pe care le-a luat nu au arătat că aceasta crește, cel puțin în perioada scurtă, de acum până când o să vedem ce se întâmplă cu tarifele.”, încheie Maioreanu.