- BCE a început majorarea dobânzii cheie la 4 luni după FED
- BCE a majorat dobânda cu 0,75% în octombrie
- Inflația în SUA a scăzut la 7,7% în octombrie
- BNR a început majorările în octombrie 2021
Lupta băncilor centrale cu inflația continuă. Dar nu la fel. Pablo Hernandez de Cos, membru în consiliul BCE, spune că Banca Centrală Europeană nu se uită neapărat la o majorare a dobânzii-cheie cu încă 0,75% pentru ședința din decembrie. Ar putea merge pe acest procent dacă datele macro o vor cere, spune el. Dar inflația în zona euro este de 10,7%. Iar BCE cumpără obligațiuni pentru a rebalansa nivelul de lichiditate din economie.
Pentru a coborî prognozele de majorare, FED a avut nevoie de o scădere a inflației până la 7,7% în octombrie. Și a avut patru majorări consecutive pentru dobânda-cheie de 0,75%, până la o dobândă-cheie de 3,754%.
România a avut două majorări consecutive ale dobânzii-cheie de 0,75%. La noi, dobânda-cheie este la 6,75%, la o inflație de 15,9% în octombrie.
Cine câștigă lupta cu inflația? Am discutat subiectul cu Șerban Florea, fondator Selective Capital.
“Teren au câștigat cel mai mult cei care și-au permis. Și când spun asta mă refer că poți ridica dobânda de referință în lupta ta cu inflația atunci când economia și sistemul financiar bancar îți permit acest lucru. Dacă ne uităm la Statele Unite, acestea au avut o creștere a PIB-ului în 2021 ceva mai susțină decât cel din Uniunea Europeană.”, a spus Șerban Florea, fondator Selective Capital.