Azomureș ar putea relua producția cu ajutorul pachetelor economice de sprijin de la Comisia Europeană

A fost nevoie de conflictul din Ucraina ca să ne dăm seama că avem nevoie de Azomureș. Cel mai mare producător de îngrășăminte pe bază de azot din România și-a sistat activitatea pe 6 decembrie 2021, ca urmare a scumpirii gazelor. Azomureș asigură 50% din fertilizanții necesari agriculturii românești. Producția anuală a combinatului, în condiții normale, se ridică la 1,6 milioane de tone de îngrășăminte iar 75% din această producție este destinată pieței interne.

Anul trecut, până la sistarea activității, Azomureș a livrat pe piața internă 900.000 de tone de îngrășăminte. Comisia Europeană a adoptat recent un pachet economic de sprijin, prin care companiile energo-intensive care produc îngrăşăminte pot beneficia de un sprijin în valoare de până la 50 de milioane de euro pentru a echilibra costurile cu energia și gazul natural în cazul producătorilor de îngrăşăminte. De acest pachet poate profita și Azomureș, care ar putea produce 600.000 de tone anul acesta, care să acopere o parte din necesarul fermierilor pentru campania de toamnă.

Am discutat subiectul cu Dan Hurduc, membru fondator al Clubului Fermierilor Români.

“Probabil că a fost o greșeală și, într-adevăr, reducerea producției datorită lipsei azotului este destul de evidentă. Numai că fabricile de îngrășăminte sunt energo-intensive, Azomureșul consumă 10% din necesarul de gaz național, așa că era foarte greu să se mențină la prețurile actuale. Pentru noi, acum, mai important este să avem fertilizanți pentru ca producția să nu scadă. Oricum datorită secetei, va scădea. În principiu, este bine și corect să poată să pornească, să poată să suplinească cantitățile de îngrășăminte necesare fermierilor și în special demararea pentru anul viitor. Din toamnă sunt necesare îngrășăminte și este foarte important să poată fi pornită această uzină.”, a declarat Dan Hurduc, membru fondator al Clubului Fermierilor Români.

Exit mobile version