- În T1/2022, PIB-ul a urcat cu 6,5% față de T1/2021
- Faţă de inflaţia de 14,5% în mai, uleiul a crescut cu 44%
- Prețul gazeleor s-au scumpit cu 86% în mai
Atenţie: antreprenorii români încep să pună întrebări, spune Cristian Hostiuc, director-editorial la Ziarul Financiar.
Există un optimism bun, firmele româneşti sunt mai bine pregătite pentru o nouă criză şi fiecare antreprenor încearcă să navigheze prin această nouă furtună cu care nu s-a mai confruntat, cel puţin din perspectiva războiului din Ucraina, care a aruncat toată lumea în aer.
Dar dincolo de acest optimism care se vede – în T1 economia României a avut o creştere economică de 6,5% faţă de T1/2021 -, în discuţii încep să apară întrebări în spatele cărora se aliază din ce în ce mai mulţi antreprenori: De ce prețul gazului a crescut aşa de mult dacă noi avem gaze? De ce cresc dobânzile atât de mult? Ce face guvernul cu banii din taxele şi impozitele pe care eu le plătesc? De ce eu sunt controlat şi multinaţionalele nu? De ce Viktor Orban îşi apără ţara, iar ai noştri nu? În spatele liniștii, se acumulează întrebări pentru care nu s-au dat explicaţii/răspunsuri.
Am discutat subiectul cu Cristian Hostiuc, director editorial ZF.
“Ideea este că oamenii se uită foarte mult la ceea ce au de plătit. Ei se uită la facturile de la gaze și să nu uităm că ele sunt plafonate, adică încă noi nu știm care este prețul real. Se uită la facturile la energie, la presiunea salarială, se uită la taxele și impozitele pe care pe 25 ale lunii trebuie să le plătească la stat, se uită la dobânzile bancare care cresc și vor explicații. Ei nu spun că aceste lucruri nu se întâmplă, ci vor explicații. Cineva să iasă public și să dea explicații – de ce prețurile la gaze sunt atât de ridicate?”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.