Andrei Cionca, Impetum: Aș vrea ca Europa să importe modelul Make America Great Again

Există o diferență pe care cu toți o simțim între ceea ce a promis Trump în campania electorală și ceea ce se va întâmpla, spune Andrei Cionca, CEO, Impetum Group.

Toate articolele din The Economist, din Politico, spun treaba asta, că trebuie să vedem cât de mult din ceea ce a promis reușește să pună în practică. Pentru că Trump nu este singur pe lumea asta. Evident că acțiunile lui vor avea și o reacție din partea lumii și să vedem câte din acestea se vor întâmpla. În rest, toate inițiativele pe care el le-a promis cu reducerea taxelor, cu comisia asta de dereglementare condusă de Elon Musk, care mie îmi place foarte mult, pot constitui un model american și să vedem cât de mult modelul ăsta american poate fi preluat de Europa. 

Una dintre cauzele pentru care a câștigat Donald Trump este că Biden nu a reușit, din cauza vârstei, să explice oamenilor că ei trăiesc mai rău decât cum trăiau când a fost ales, dar trăiesc mult mai bine decât alți oameni din întreaga lume.

În același timp, mi se pare că în Europa, noi trăim mai rău astăzi decât trăiesc americanii, din punct de vedere economic. Și mă întreb, oare cât de multe dintre inițiativele lui Trump în America vor fi preluate de Europa? 

Eu mi-aș dori ca modelul Make America Great Again să fie preluat și în statele europene și să importăm o parte dintre măsurile pe care el le propune.

Și aici mă refer, în primul rând, la dereglementare, mă refer în primul rând aici să considerăm toată Europa asta cumva ca una singură. Și vă dau un singur exemplu: în Private Equity, de exemplu, investițiile de capital privat care se fac în toată Europa Centrală și de Est reprezintă 1% din investițiile de capital privat care se fac în Europa. Deci, din punctul meu de vedere, nu poți să susții că există o singură Europă când există discrepanțele astea atât de mari. Speranța mea este că dacă Trump se va îndrepta spre America și va face economia performantă acolo, cu măsurile pe care le-a anunțat, acest model să fie copiat și de Europa și să vedem un plan de măsuri similar pentru întreaga economie europeană. Mă refer aici la discrepanțele astea între Vest și Est. 

Mă uit aici la faptul că economiile vestice, datorită dependenței lor de economia chinezească, de Rusia, sunt într-o criză și eu chiar mă uit la țările din Europa Centrală și de Est cu foarte multă speranță că ele pot să dea un imbolt întregii economii europene.

Ca om de afaceri eu mă uit cu o anumită speranță la măsurile astea economice. Și reacția instantă a piețelor a fost una pozitivă. 

Pentru fiecare regulă nouă trebuie să reducem 10 reguli vechi. În România, ne-ar prinde foarte bine. 

Lumea nu va sta cu mâinile în sân să vadă cum America devine mare din nou și cum noi rămânem în urmă.

Exit mobile version