Primele două ore de tranzacţionare ale şedinţei de joi de la Bursa de la Bucureşti sunt caracterizate de o volatilitate ridicată, fiind prezenţi mai mulţi vânzători decât cumpărători.
Deschiderea şedinţei a fost pe verde dar după aproximativ 90 de minute indicele principal BET a scăzut abrupt cu 1% şi a intrat sub pragul de 12.000 de puncte.
Bursa de la Bucureşti este la ora redactării acestei ştiri la minimul de la jumătatea lunii iulie încoace trasă în jos de acţiunile Petrom şi Romgaz care pierd fiecare câtre 3%, în timp ce Digi şi Nuclearelectrica scad cu câte 2%. Două acţiuni scad cu 4% fiecare, cele mai abrupte declinuri, respective Alro şi TeraPlast dar acestea au ponderi mai scăzute în structura BET faţă de Petrom şi Romgaz.
“Bursa de la Bucureşti nu a reacţionat în prima fază la scăderea de vinerea trecuta a bursei americane cu aproape 4%, dar pe măsură ce corecţiile de pe pieţele internaţionale au continuat au reacţionat de asemenea la acest context. În plus pe plan local investitorii iau în calcul şi riscul unor modificări legislative care pot afecta profitabilitatea companiilor din energie listate pe bursă”, spune Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria Asset Management.
Potrivit datelor BVB, lichiditatea în primele două ore este de 10,5 mil. lei pe segmentul de acţiuni, cele mai căutate fiind acţiunile SNN cu 2,9 mil. lei, urmate de Petrom cu 2,8 mil. lei şi Romgaz. Banca Transilvania, cea mai tranzacţionată acţiune, are doar 180.000 de lei şi scade cu 0,5%. Ce mişcă piaţa?
“Vedem că astăzi avem presiune destul de mare la vânzare pe companiile din energie. Vânzările sunt probabil legate de fondul de solidaritate care este discutat în aceste momente în Guvern. Aşteptăm varianta finala a OUG pentru a putea vedea impactul asupra companiilor şi a rezultatelor acestora”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat miercuri că o OUG, prin care executivul vrea să supraimpoziteze companiile din energie, va fi adoptată joi. „PNL susţine plafonarea preţului la energie şi vom merge pe valorile care au fost cuprinse în ordonanţa 27. De asemenea, am analizat şi susţinem supraimpozitarea pe întreg lanţul, aici fiind incluşi şi traderii şi jucătorii din piaţa energiei”, a declarat Nicolae Ciucă.
Întrebat dacă impozitarea poate ajunge la 100%, el a răspuns: „Nu am cifrele în momentul de faţă, impozitarea poate să fie şi de 100%”, a spus Ciucă citat de agenţia Mediafax. Până la ora redactării acestei ştiri Guvernul nu a prezentat public care sunt prevederile acestei OUG, însă potrivit unor informaţii vehiculate în ultima perioadă de timp toţi jucători din energie vor plăti o contribuţie de solidaritate.