- Majoritatea sectoarelor experimentează stagnarea salariilor, cu creșteri salariale reduse sau inexistente, cu excepția domeniilor de nișă, scrie ZF.
- Inegalități între industrii este amplificată de eliminarea facilităților fiscale.
- Automatizarea pozițiilor entry-level pune presiune pe angajați și va fi necesară reconversia profesională.
Anul 2025 se preconizează a fi un an marcat de incertitudine pe piața muncii din România. Tendințele din 2024, precum încetinirea recrutării și reducerea beneficiilor pentru angajați, cotinuă să influențeze atât mediul de afaceri, cât și angajații, scrie ZF.
Salariile stagnează și se reduce creșterea salarială
În 2025, majoritatea sectoarelor vor experimenta stagnarea salariilor, iar creșterile salariale vor fi reduse sau chiar inexistente. Singurele excepții vor fi domeniile de nișă, unde cerințele specifice pot justifica creșteri salariale mai mari.
Se polarizează veniturile între industrii
Un alt fenomen este polarizarea veniturilor între industrii. Unele sectoare vor experimenta salarii mai mari și condiții mai bune, în timp ce altele vor rămâne la niveluri salariale scăzute, consolidând astfel inegalitățile economice.
Se elimină facilitățile fiscale
Guvernul va elimina unele dintre facilitățile fiscale pentru anumite categorii de angajați, ceea ce adaugă o presiune suplimentară asupra veniturilor acestora.
În plus, o creștere a numărului de salariați plătiți cu salariul minim pe economie pune și mai mult accent pe înlocuirea forțată a forței de muncă, în special în cazul pozițiilor entry-level.
Se automatizează locurile de muncă
Automatizarea unor poziții entry-level va deveni o practică tot mai frecventă, iar angajații vor trebui să se adapteze la noile cerințe tehnologice. În acest context, reconversia profesională devine o soluție esențială pentru cei care doresc să rămână competitivi pe piața muncii și să facă față noilor provocări economice.