2024 este primul an de creştere economică în care exporturile României scad cu 1%, în vreme ce importurile cresc cu 3%

Exporturile României scad cu 1% în primele 11 luni ale anului 2024, deși economia înregistrează o creștere estimată la aproximativ 1%, scrie ZF.

Acest fenomen este atipic, deoarece, de regulă, exporturile scad doar în perioade de recesiune economică, cum s-a întâmplat la sfârșitul anilor ’90 sau în timpul crizei financiare globale din 2008.

De ce scad exporturile?

Declinul exporturilor este un indicator economic important, adesea asociat cu crize economice. Alături de creșterea șomajului și contracția consumului, acest fenomen reflectă o încetinire a activității economice.

În 2024, deși economia României crește ușor, ritmul este lent, ceea ce indică o performanță sub așteptări.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), scăderea exporturilor este observată pentru prima dată în 1998, pe fondul unei recesiuni globale cauzate de o criză financiară și de dificultăți în comerțul internațional, amplificate de criza energetică.

Ce se întâmplă cu exporturile în perioada de criză economică?

Un declin similar al exporturilor este înregistrat în 2009, când PIB-ul României se prăbușește ca urmare a crizei financiare globale, declanșată de colapsul pieței imobiliare din SUA. În anii următori, exporturile revin pe un trend ascendent, cu excepția stagnării din 2012.

Care este impactul crizei COVID asupra exporturilor?

În 2020, exporturile României scad din nou, de această dată din cauza pandemiei COVID-19. Lanțurile de aprovizionare globale, în special cele asiatice, sunt perturbate, iar măsurile restrictive precum lockdownul limitează producția internă. Exporturile scad cu aproape 7 miliarde de euro, în timp ce economia înregistrează o scădere de 3,9%.

Exit mobile version