Uniunea Europeană lansează oficial sistemul securizat de comunicații prin satelit IRIS2

Comisia Europeană semnează contractul de concesiune pentru infrastructură pentru reziliență, interconectare și securitate prin satelit (IRIS2), o constelație multiorbitală de 290 de sateliți, cu consorțiul SpaceRISE. Acest parteneriat va dezvolta, implementa și opera noul sistem al Uniunii Europene. Este un pas important în direcția suveranității Europei și a conectivității sigure, anunță Comisia Europeană.

Constelaţia europeană de sateliţi ar permite comunicaţii securizate în domenii cheie precum apărarea, reţeaua diplomatică europeană, gestionarea crizelor şi monitorizarea, precum şi un acces comercial la internet, în contextul în care războiul internetului spaţial este în plină desfăşurare.

Constelația europeană de sateliţi ar permite comunicaţii securizate în domenii precum apărarea, reţeaua diplomatică europeană, gestionarea crizelor şi monitorizarea, precum şi un acces comercial la internet.

La început de 2024, administratorii reţelei Starlink anunță că au plasat deja pe orbită peste 6.000 de sateliţi cu 2,6 milioane de clienţi, în timp ce obiectivul final este acela de a plasa în spaţiu un număr total de aproape 30.000 de sateliţi.

Ce investiții atrage IRIS2?

Bugetul Iris2 este estimat la 10,6 miliarde de euro pe 12 ani, dintre care 6 miliarde de euro provin de la UE, 4,1 miliarde de euro reprezintă investiţii private şi 550 de milioane de euro provin de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

“Această constelaţie cu tehnologie de vârf va proteja infrastructurile noastre critice, va conecta zonele noastre cele mai izolate şi va creşte autonomia strategică a Europei”, spune Henna Virkkunen, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabilă cu suveranitatea tehnologică.

Centrele de control ale constelaţiei Iris2 vor fi instalate în trei ţări europene: în Luxemburg, Franța și Italia.

Exit mobile version