Japonia a testat recent un sistem care ar putea oferi constant energie regenerabilă, indiferent de condițiile climatice, vânt sau soare. Rezultatul testului a fost un adevărat succes și ar putea reprezenta începutul unei ere a energiei regenerabile, scrie Bloomberg.
Producătorul japonez de mașini IHI Corp. a dezvoltat o turbină submarină care valorifică energia din curenții oceanici adânci și o transformă într-o sursă stabilă și fiabilă de electricitate.
„Curenții oceanici au un avantaj în ceea ce privește accesibilitatea lor în Japonia”, a spus Ken Takagi , profesor de politici tehnologice oceanice la Universitatea din Tokyo. „Puterea eoliană este mai potrivită din punct de vedere geografic pentru Europa, care este expusă vântului predominant de vest și este situată la latitudini mai mari.”
La fel ca și alte națiuni, cea mai mare parte a investițiilor în surse regenerabile s-a îndreptat către energia eoliană și solară, mai ales după ce dezastrul nuclear de la Fukushima a redus apetitul acestei națiuni pentru energia atomică. Japonia este deja al treilea cel mai mare generator de energie solară din lume și investește masiv în eolianul offshore, dar valorificarea curenților oceanici ar putea oferi puterea de bază fiabilă necesară pentru a reduce nevoia de stocare a energiei sau de combustibili fosili, scrie Bloomberg.
În februarie, IHI a finalizat un studiu demonstrativ și a testat sistemul în apele din jurul insulelor Tokara din sud-vestul Japoniei.
Testele au dovedit că prototipul ar putea genera 100 de kilowați de putere stabilă confrom planului inițial, iar compania intenționează acum să extindă proiectul până la un sistem complet de 2 megawați care ar putea fi pus în funcțiune în anul 2030 sau mai târziu conform Bloomberg.
Cu toate acestea, compania japoneză are un drum lung de parcurs. În comparație cu instalațiile de pe uscat, este mult mai complicată instalarea unui sistem de producere a energiei pe apă.
Odată cu scăderea costului energiei eoliene și solare și al stocării bateriilor, IHI va trebui, de asemenea, să demonstreze că costurile totale ale proiectului pentru energia curentului oceanic merită efortul și atenția investitorilor.