- Marius Istrate, fost președinte al UiPath, conduce acum asociația Tech Angels.
- Tech Angels propune să sprijine dezvoltarea a 10 start-up-uri de tip unicorn în România.
- Accentul este pus pe inovație și colaborare între mediul privat și cel academic.
În cadrul ZF High-Tech Innovation Summit 2024, Marius Istrate, fost președinte al UiPath și actual lider al asociației Tech Angels, anunță un plan ambițios: sprijinirea creării a 10 unicorni în următorii 10 ani. Asta vine într-un moment în care România caută să consolideze poziția pe harta globală a inovației și tehnologiei.
Asociația Tech Angels este cea mai mare rețea de business angels din România. Misiunea sa principală este de a facilita investițiile în start-up-uri promițătoare, ceea ce oferă nu doar capital, ci și expertiză și mentorat.
„Ce ne propunem noi la Tech Angels, unde suntem vreo 140, este să susţinem crearea a 10 unicorni în următorii 10 ani. Asta înseamnă 10 companii de tehnologie cu care să ajungă la o evaluare de peste 1 miliard de dolari. Sunt două cicluri investiţionale şi asta înseamnă ca că ajungem la zeci de mii de companii create în care se poate investi. Deci timpul, numărul de companii sunt o chestiune de statistică, noi ştim cam câte companii trebuie să creez ca să creez un unicorn şi o companie globală”, spune Marius istrate în cadrul evenimentului ZF High-Tech Innovation Summit 2024.
Care sunt provocările actuale?
Deși România dispune de un potențial considerabil, există provocări care trebuie depășite. Istrate menționează lipsa unei strategii naționale clare în domeniul tehnologiei și inovației ca un obstacol major. Istrate amintește că talentul local este un atu important, dar trebuie să fie sprijinit prin politici adecvate.
Planul lui Marius Istrate de a sprijini crearea a 10 unicorni în următorii 10 ani reflectă o viziune optimistă pentru viitorul tehnologic al României. Prin inițiative precum cele ale Tech Angels, se speră că țara va deveni un hub regional pentru inovație și antreprenoriat.