Salariile redevin subiect „strict secret“, după ce Transgaz, Transelectrica, Romgaz şi Electrica au obţinut secretizarea veniturilor salariale cu acordul ANI. Monopolurile statului în energie, companii listate la Bursă, aleg să se opacizeze, făcând din veniturile angajaţilor informaţii clasificate.
Marile monopoluri de stat din energie, companii listate la Bursă, au cerut şi au obţinut din partea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), utilizând legile în vigoare, secretizarea veniturilor, scrie Ziarul Financiar.
În acelaşi regim de confidenţialitate totală a câştigurilor au intrat şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Banca Naţională a României (BNR).
Mişcarea vine după ce la nivelul companiilor de stat din energie sunt vizibile mutările unor oameni cu background politic, nu profesional, afiliaţi ai PNL, anonimizarea veniturilor fiind un pas spre opacizarea acestor entităţi. „Prin adresele înregistrate la Agenţia Naţională de Integritate cu nr. 15286/2019 şi nr. 4968/06.02.2020, Societatea Naţională de Transport de Gaze Naturale Transgaz S.A a solicitat «anonimizarea veniturilor realizate de angajaţii societăţii» în temeiul dispoziţiilor art. 129 alin. (1) din Contractul Colectiv de Muncă, potrivit căruia «salariile au caracter confidenţial, responsabilitatea păstrării caracterului confidenţial al acestora revenind ambelor părţi»“, au răspuns reprezetanţii ANI la solicitarea ZF ca urmare a faptului că în declaraţiile de avere ale angajaţilor Transgaz veniturile din 2020 nu mai sunt vizibile.
Situaţia este valabilă şi pentru alte monopoluri ale statului din energie, secretizarea veniturilor venind ca urmare a cererii companiilor.
Mişcarea vine în contextul în care deja la nivelul multor companii de stat influenţa politică este tot mai vizibilă.
Spre exemplu, luna trecută acţionarii Romgaz (simbol bursier SNG), cel mai mare producător de gaze naturale din România, au ales, în urma exercitării votului cumulativ, noua componenţă a consiliului de administraţie, pentru un mandat provizoriu de patru luni.
Printre noile numiri la Romgaz s-a numărat George Sergiu Nicolescu, fost prefect al judeţului Constanţa, iar anterior inspector, compartimentul pentru situaţii de urgenţă din cadrul Primăriei oraşului Eforie. În CA-ul Romgaz a intrat şi Gheorghe Silvian Şorici, 49 de ani, absolvent al Facultăţii de ştiinţe economice din Craiova, consilier judeţean PNL la Consiliul Judeţean Sibiu.
Toate mişcările ridică semne de întrebare în ceea ce priveşte gestionarea marilor companii de stat, listate la Bursă, pe criterii transparente.