Vor deveni angajații nişte piese de schimb, astfel încât să nu mai conteze problemele lor personale? Pandemia a adus o deteriorare vizibilă şi invizibilă a relaţiilor dintre angajaţi şi angajatori, iar această situaţie va continua, mai ales că lumea a intrat într-o nouă criză, deloc aşteptată, respectiv războiul din Ucraina, care începe să aibă consecinţe din ce în ce mai periculoase: preţuri mari la energie şi la alimente, inflaţie, scăderea puterii de cumpărare și tensiuni sociale.
Unii angajați decid să demisioneze şi să încerce să facă altceva pe cont propriu, dar cel puţin în România rezultatele nu sunt aşa cum se văd în filme sau se citesc în cărţi, reviste, ziare sau site-uri, ci dimpotrivă. Alţi angajaţi aleg o altă variantă, nu demisionează, dar încep să nu se mai implice în firmă, fac totul la minima rezistenţă, este ceea ce se cheamă în limba engleză „quiet quitting”.
Am discutat subiectul cu Sorina Faier, Managing Partner la Elite Searchers.
“Pe de o parte vă contrazic un pic pentru că acum este o lume a angajaților și nu a angajatorilor, chiar dacă am trecut noi prin trei crize. Până acum eu spun că se descurcă destul de bine și așa cred că o să continue – efectiv este lumea angajaților. Ei stabilesc dacă vin la birou, dacă nu vin la birou, bineînțeles în momentul în care se poate face acest lucru pentru că dacă lucrezi în producție nu ai opțiunea să te duci la birou.”, a povestit Sorina Faier, Managing Partner la Elite Searchers.