OpenAI atrage o finanţare uriaşă de 40 de miliarde de dolari. SoftBank, alături de alţi mari investitori din tehnologie, precum Microsoft şi Coatue Management, investesc într-un viitor dominat de inteligenţa artificială. Evaluarea start-up-ului ajunge la 300 de miliarde de dolari

OpenAI obține o nouă rundă de finanțare în valoare de 40 de miliarde de dolari, iar evaluarea companiei ajunge la 300 de miliarde de dolari. Astfel, OpenAI devine unul dintre cele mai bine finanțate start-up-uri private din lume, conform FT.

Care este structura finanțării?

SoftBank contribuie cu aproximativ 75% din suma totală, iar restul provine de la investitori precum Microsoft, Coatue Management, Altimeter Capital și Thrive Capital. Finanțarea are loc în două tranșe: o primă sumă de 10 miliarde de dolari și o a doua de 30 de miliarde, care se investește până la sfârșitul anului 2025.

OpenAI devine companie cu scop lucrativ

Această investiție are loc în contextul în care OpenAI se transformă dintr-o organizație non-profit într-o entitate cu scop lucrativ. Conversia trebuie să se finalizeze până la finalul anului, altfel SoftBank are opțiunea de a reduce investiția sa totală la 20 de miliarde de dolari.

Care sunt implicațiile evaluării actuale?

Evaluarea de 300 de miliarde de dolari plasează ipotetic OpenAI pe locul 27 în indicele S&P 500, dacă este listată astăzi. OpenAI depășește astfel companii ca Chevron și se apropie de Coca-Cola.

În comparație, în octombrie 2024, OpenAI atrage 6,6 miliarde de dolari într-o rundă de finanțare și este evaluată la 157 de miliarde.

Ce spun liderii?

Sam Altman, CEO-ul OpenAI, afirmă că investiția sprijină extinderea și utilitatea AI în viața de zi cu zi. Masayoshi Son, fondatorul SoftBank, descrie inteligența artificială drept o forță definitorie pentru viitorul omenirii și subliniază importanța parteneriatului extins cu OpenAI.

OpenAI lansează noul model „Open-weights”

OpenAI anunță că lansează în curând un model de inteligență artificială cu „ponderi deschise”, ca răspuns la competiția venită din partea modelelor deschise precum DeepSeek din China și Llama de la Meta. Noul model oferă acces la codul sursă și la detalii despre funcționare și permite dezvoltatorilor să-l utilizeze în scopuri personalizate.

Care este schimbarea de strategie?

Noua strategie, mai accesibilă și mai ieftină, se abate de la modelul tradițional OpenAI, care presupune taxe și abonamente pentru accesul la produse precum ChatGPT și la API-ul de dezvoltare. Deși OpenAI nu oferă încă detalii despre monetizarea modelului, explorează opțiuni precum personalizarea sau licențierea comercială.

Exit mobile version