Neptun Deep din România pune la lucru şantiere din Italia şi Indonezia. Când e gata platformă Alpha?

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, operator în cadrul proiectului Neptun Deep, a început lucrările de construcţii pentru structura-suport din oţel a platformei de producţie („jacket“).

Neptun Deep devine un proiect global

Execuţia acesteia este parte a contractului încheiat cu italienii de la Saipem şi se realizează la şantierul din Arbatax, Sardinia. Totodată, în prima parte a acestui an a început construcţia pentru suprastructura platformei de producţie la şantierul Saipem din Karimun, Indonezia.  

Gazul extras de aici va avea un rol regional dacă România chiar nu găseşte soluţii de a-l consuma intern şi de a-şi crea astfel avantaje pentru industrie.

“Împreună cu partenerii noştri de la Romgaz, suntem foarte entuziasmaţi de progresele pe care le facem, pentru că acest proiect va contribui la siguranţa aprovizionării cu energie pentru noi toţi. Neptun Deep este un proiect unic pentru România, care mobilizează investiţii de până la 4 miliarde de euro, contribuind, de asemenea, la bunăstarea economică a ţării”, spune Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Investiţiile în proiectul Neptun Deep sunt evaluate la 4 miliarde de euro

Deja, cea mai mare parte a contractelor au fost sem­nate. În vara anului trecut, OMV Petrom a semnat cu italienii de la Saipem pentru instalaţiile offshore un contract de 1,6 mld. euro. Totodată, au fost semnate contracte de 325 mil. euro pentru platforma de foraj semisubmersibilă cu americanii de la Transocean, pentru o perioadă minimă de un an şi jumătate, şi 140 de milioane de euro cu Halliburton pentru servicii inte­grate de foraj. Alături de OMV Petrom, cu o participaţie egală este Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, deţinut de statul român.

Structura-suport („jacket“) este primul element al platfor­mei Neptun Alpha care va fi in­stalat în Marea Neagră. Aceasta va avea o înălţime de aproxi­ma­tiv 140 de metri, o bază de circa 40 de metri pătraţi şi va cântări pes­te 7.000 de tone. Pe această struc­tură va fi montată partea superioară a plat­formei. Platforma Neptun Alpha va fi instalată în zona de apă cu adâncimea de 100 de metri şi face parte din infrastructu­ra necesară pentru producţia zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino şi Pelican Sud.

Infrastructura productivă mai include 10 sonde, 3 sisteme submarine de producţie şi reţeaua de conducte colectoare asociate, conducta principală de gaze către ţărm (+160 km) şi staţia de măsurare a gazelor la Tuzla. În 2026, va ajunge în Marea Neagră.

Exit mobile version