Milioane de utilizatori de iPhone ar putea primi despăgubiri de până la 768 mil. de lire sterline

Milioane de utilizatori de iPhone ar putea fi eligibili pentru despăgubiri, în urma iniţierii unei acţiuni în justiţie care acuză Apple că a încetinit în secret performanţa telefoanelor mai vechi, scrie BBC.

Iniţiatorul acţiunii susţine că firma a indus în eroare utilizatorii cu privire la o actualizare despre care a spus că va îmbunătăţi performanţa, dar care, de fapt, a încetinit telefoanele. El solicită despăgubiri de aproximativ 768 de milioane de lire sterline pentru până la 25 de milioane de utilizatori de iPhone din Regatul Unit.

Apple afirmă că nu a redus “niciodată” în mod intenţionat durata de viaţă a produselor sale.

Cererea, care a fost depusă la Tribunalul de Apel pentru Concurenţă, susţine că Apple a încetinit performanţa iPhone-urilor mai vechi, într-un proces cunoscut sub numele de “throttling”, pentru a evita rechemările sau reparaţiile costisitoare.

Aceasta se referă la introducerea unui instrument de gestionare a consumului de energie lansat într-o actualizare de software pentru utilizatorii de iPhone în ianuarie 2017, pentru a combate problemele de performanţă şi pentru a împiedica dispozitivele mai vechi să se închidă brusc.

Modelele vizate de reclamaţie sunt modelele iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, SE, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus şi iPhone X.

Într-o declaraţie, Apple a spus: “Nu am făcut niciodată şi nu am face niciodată nimic pentru a scurta în mod intenţionat durata de viaţă a vreunui produs Apple sau pentru a degrada experienţa de utilizare pentru a determina actualizările clienţilor. Scopul nostru a fost întotdeauna să creăm produse pe care clienţii noştri să le iubească, iar a face ca iPhone-urile să dureze cât mai mult posibil este o parte importantă a acestui obiectiv.”

Acţiunea vine la doi ani după ce un caz similar a fost soluţionat în Statele Unite. În 2020, Apple a fost de acord să plătească 113 milioane de dolari pentru a soluţiona acuzaţiile potrivit cărora ar fi încetinit iPhone-urile mai vechi. Treizeci şi trei de state americane au susţinut că Apple a făcut acest lucru pentru a-i determina pe utilizatori să cumpere dispozitive noi.

Milioane de oameni au fost afectaţi atunci când modelele de iPhone 6 şi 7 şi SE au fost încetinite în 2016, în ceea ce a fost numit scandalul batterygate.

Exit mobile version