- Karoly Borbely, CEO-ul Hidroelectrica, a avut prima întâlnire cu investitorii după listarea la BVB.
- Compania își propune diversificarea portofoliului prin cumpărarea de proiecte regenerabile și de stocare.
- Hidroelectrica a generat aproximativ 50% din energia produsă în România în vara acestui an.
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România și cea mai profitabilă companie de stat, a organizat prima întâlnire cu investitorii după listarea la Bursa de Valori București. În cadrul întâlnirii, CEO-ul Karoly Borbely a discutat despre strategia companiei pentru viitor și despre importanța diversificării portofoliului de producție.
„Consolidarea companiei şi planul pe care noi îl avem de implementat este ceea ce ne dă valoare pe termen lung. Trebuie să continuăm investiţiile în retehnologizare, mentenanţă şi modernizare. Cu siguranţă diversificarea portofoliului de producţie prin achiziţia de proiecte în zona regenerabilă şi, bineînţeles, în zona de stocare sunt foarte importante”, spune Borbely la Capital Markets Day, prima întâlnire cu analiştii şi investitorii după listarea din iulie 2023.
Ce performanțe are Hidroelectrica până acum?
În vara acestui an, Hidroelectrica a contribuit semnificativ la producția de energie din România și a generat circa 4.250 MWh dintr-un total de 8.500 MWh produși în întreaga țară. Ce înseamnă asta? Că aproape jumătate din energia consumată a fost furnizată de companie.
Hidroelectrica continuă să fie un jucător important pe piața energetică românească, iar planurile sale de investiții includ modernizări și retehnologizări care vor sprijini creșterea pe termen lung. Investițiile planificate se ridică la 1,4 miliarde de lei în următorii patru ani, ceea ce demonstrează angajamentul companiei față de inovație și eficiență.
Compania de stat încheie primul semestru din 2024 cu un profit net de 2,69 mld. lei, comparativ cu cel de 4 mld. lei din aceeaşi perioadă din 2023, în timp ce veniturile au scăzut cu 26% la 5,15 mld. lei.
În primele nouă luni ale anului, Hidroelectrica a produs cu 22% mai puţin energie electrică netă comparativ cu perioada similară din 2023, adică 11.344 GWh şi a vândut în scădere cu 24%, adică 11,7 GWh. Compania are 56 mld. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 80% de statul român, prin Ministerul Energiei. Acţiunile H2O se tranzacţionează în scădere cu 3,4% de la începutul acestui an, pe fondul unui rulaj de 2,3 mld. lei, arată datele BVB, colectate de ZF.