- Producătorii elvețieni de ceasuri de lux cer ajutor guvernamental pentru a face față scăderii cererii.
- Statul elvețian acoperă până la 80% din salariile lucrătorilor când companiile reduc orele de lucru din cauza scăderii cererii.
- Producătorii de ceasuri elvețieni se confruntă cu o scădere semnificativă a cererii, în special în China, după un boom post-pandemic.
Producătorii elvețieni de ceasuri de lux cer ajutor financiar din partea guvernului pentru a face față scăderii cererii, scrie Bloomberg. Girard-Perregaux și Ulysse Nardin confirmă că beneficiază de un program guvernamental pentru menținerea locurilor de muncă și evitarea concedierilor permanente. Sowind Group, care deține aceste branduri, plasează aproximativ 50 din cei 320 de angajați. Adică 15%, în regim de muncă redus sau în concediu, potrivit președintelui și directorului general, Patrick Pruniaux.
Statul elvețian acoperă până la 80% din salariile lucrătorilor atunci când companiile reduc turele și orele de lucru din cauza scăderii cererii. Programul previne concedierile permanente în industriile manufacturiere, inclusiv în cea a ceasornicăriei. Deși există de câteva decenii, sectorul ceasurilor de lux folosește intens acest program în 2020, în timpul pandemiei de COVID-19. După ridicarea restricțiilor, mărcile și furnizorii de ceasuri reangajează lucrătorii concediați, alături de alți angajați noi, pe măsură ce cererea crește, scrie ZF.
Aproximativ 40 de companii din cantonul Jura, o regiune importantă pentru producătorii de componente de ceasuri, solicită compensarea muncii cu program redus pe timpul verii, conform declarațiilor lui Pierre-Alain Berret, șeful Camerei de Comerț și Industrie Jura, pentru ziarul NZZ. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă față de începutul anului, când doar cinci companii fac astfel de cereri.
Rolex şi Patek Philippe sunt mai rezistente pe piață
Producătorii elvețieni de ceasuri se confruntă cu o scădere semnificativă a cererii, în special în China, după un boom fără precedent în perioada post-pandemică. După trei ani consecutivi de exporturi record, valoarea exporturilor en-gros de ceasuri scade cu 2,4% în primele șapte luni ale anului, deoarece consumatorii evită achizițiile de ceasuri scumpe.
Scăderea cererii afectează mai mult mărcile care produc ceasuri mai accesibile, în timp ce mărcile de top, precum Rolex și Patek Philippe, rămân mai rezistente. Încetinirea economică lovește și grupul Richemont, deținătorul mărcilor Vacheron Constantin și IWC, precum și Swatch Group AG, proprietarul Omega, care înregistrează scăderi ale vânzărilor în China.
Pruniaux de la Sowind afirmă că există puține semne de redresare a economiei chineze, ceea ce ar putea însemna o revenire parțială a industriei abia în 2025. Vânzările Sowind ar putea rămâne stabile sau ar putea scădea ușor în 2024, comparativ cu creșterea de aproape 10% din anul trecut și aproape dublarea vânzărilor din 2022.
Sowind face parte din Kering SA până la achiziționarea de către management în 2022. Mărcile sale produc ceasuri de lux, unele modele rare Girard-Perregaux ajungând să coste până la 500.000 de dolari.