- DoJ decide că Google deține un monopol ilegal pe piața căutărilor online.
- Decizia ar putea duce la măsuri drastice, inclusiv la divizarea companiei sau la restricționarea plăților către parteneri.
- Casa Albă consideră hotărârea o victorie pentru consumatori și un pas important în aplicarea legislației antimonopol.
Guvernul SUA ia în considerare posibilitatea de a solicita divizarea Google pentru a pune capăt monopolului său în domeniul căutărilor online, într-un efort fără precedent de a limita influenţa uneia dintre cele mai puternice companii tehnologice din lume, scrie Financial Times.
Măsura este propusă de către Departamentul de Justiţie după ce procurorii federali au câştigat în august un caz istoric, în care un judecător a decis că Google a încălcat legile antitrust din SUA, iar compania a fost definită drept „monopolistă”.
Într-un document judiciar care descrie sancţiunile pe care DoJ le-ar putea solicita judecătorului Amit Mehta, cel care gestionează cazul, procurorii au precizat că „iau în considerare soluţii comportamentale şi structurale” pentru a împiedica Google să folosească produse precum browserul Chrome, magazinul de aplicaţii Play şi sistemul de operare Android, în scopul generării unor avantaje directe în faţa concurenţei sau a noilor jucători de pe piaţă.
Ce poate solicita DoJ Google-ului?
DoJ ar putea solicita ca Google să partajeze datele de căutare ale utilizatorilor cu rivalii săi şi să limiteze capacitatea companiei de a folosi rezultatele căutărilor pentru a antrena modele şi produse noi de inteligenţă artificială generativă.
O posibilă destrămare a Google ar putea reorganiza piaţa căutărilor online, unde compania deţine peste 90% din interogările globale, şi ar transforma o afacere care a făcut din compania mamă, Alphabet, una dintre cele mai valoroase firme din lume.
„Timp de peste un deceniu, Google a controlat cele mai populare canale de distribuţie, lăsând concurenţilor puţine motive să concureze pentru utilizatori”, declară DoJ. „O soluţie completă pentru aceste prejudicii nu trebuie doar să elimine controlul Google asupra distribuţiei actuale, ci şi să prevină ca Google să controleze distribuţia viitoare.”
Documentul de 32 de pagini al DoJ conţine propunerile iniţiale de soluţionare şi marchează începutul celei de-a doua faze a procesului, în care judecătorul Mehta va stabili sancţiunile care vor fi impuse companiei Google.
În august, Mehta a constatat că Google a cheltuit zeci de miliarde de dolari pe contracte exclusive pentru a-şi menţine ilegal poziţia dominantă în domeniul căutărilor online.
Decizia instanței nu a menționat încă daune financiare pentru Google, iar judecătorul va decide ulterior asupra posibilelor sancțiuni. Măsurile propuse ar putea include obligarea companiei să își schimbe modul de operare sau chiar să vândă anumite părți din afacere.