Cu 1,15 milioane polițe RCA în vigoare la finalul anului trecut, dintre care 500.000 denunțate automat la data de 11 mai, 16.305 polițe de garanție încă în vigoare astăzi aferente a peste 7.000 de asigurați, instituții și alte persoane juridice, dar și peste 10.000 de litigii naționale și internaționale, falimentul City Insurance este cel mai mare din istoria recentă a României!
CITR a finalizat în patru luni raportul cu privire la cauzele celui mai mare faliment din istoria recentă a României – City Insurance – cu o cotă de piață de 43% în 2021 pe sectorul RCA. Principalele cauze vin din deficiențe de ordin operațional și din modul de gestionare a banilor. City a avut un deficit de 1,2 miliarde de lei rezultat din vânzarea polițelor de asigurare sub tariful notificat, cu scopul creșterii cotei de piață.
În ceea ce priveşte pierderile suplimentare ale companiei, suma se ridică la 422 milioane de lei, care au fost generate de faptul că City Insurance nu a efectuat demersuri pentru recuperarea creanţelor din reasigurare. Pierderile se adâncesc şi din neplata la timp a daunelor, ceea ce a dus la plăţi de penalităţi şi cheltuieli de executare de peste 45 milioane de lei. Cifrele nu se opresc aici.
Am discutat subiectul cu Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.
“Ne-am uitat, așa cum ați spus deja, atât la dimensiunea operațională, adică la activitatea de asigurări, cât și la modul în care au fost gestionate fondurile pe care City le-a obținut din activitatea lor. Pe lângă cele pe care le-ați menționat deja, subliniez faptul că am identificat demersuri care au adus la pierderile efective pentru societate și în ceea ce privește modul în care și-au administrat patrimoniul prin diferite operațiuni sau prin tranzacții încheiate care au adus un deficit pentru companie.”, a declarat Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.