Dezvăluirea șocantă a unui fost anagajat Meta: Cum pune Facebook viața utilizatorilor în pericol

Potrivit unui fost angajat Meta, Facebook ar fi consumat bateriile telefoanelor utilizatorilor fără știința sau acordul acestora, scrie Fortune. George Hayward, în vârstă de 33 de ani, a început să lucreze la aplicația de mesagerie în octombrie 2019 și spune că Meta, părintele Facebook, folosește „testarea negativă” de peste cinci ani.

Într-un proces intentat pe 20 ianuarie, Hayward a declarat că a găsit un document intern intitulat „Cum să desfășori teste negative atente”, care prezenta detalii despre practică și exemple încă din 2016. Documentul descria cum Meta folosește smartphone-urile utilizatorilor în timp ce aplicațiile ei sunt lăsate în stand-by. În fundal, aplicațiile Facebook și Facebook Messenger încep de fapt să lucreze. Sunt astfel testate funcții încă nelansate, sunt încărcate poze pentru a testa condițiile de rețea și altele.

Când i s-a cerut să participe, Hayward a spus că a refuzat din îngrijorare pentru riscurile implicate de epuizarea puterii utilizatorilor, mai ales în cazurile în care trebuie să comunice cu alții, cum ar fi serviciile de urgență.

Fostul angajat a spus că nu știe câți oameni au fost afectați de teste, dar că atunci când i-a exprimat acest lucru supervizorului său de la acea vreme, preocupările sale au fost lăsate la o parte.  „I-am spus managerului: „Acest lucru poate dăuna cuiva”, iar ea a spus că dăunând câtorva putem ajuta masele mai mari.”, a povestit el. După cum a punctat și George, câteva procente la bateria smartphone-ului pot face diferența între viață și moarte într-o situație de urgență în care utilizatorii trebuie să sune la 112, scrie Fortune.

Hayward a fost concediat în noiembrie, în timpul valului de disponibilizări în masă recente al companiei. Cu toate acestea, avocații săi susțin că nu a fost o coincidență, scrie Fortune.

Exit mobile version